Sombor: Umesto kuća niču višespratnice

Ivanka Ognjanov pre nekoliko godina preselila se iz stana u prostranu roditeljsku kuću sa velikim dvorištem. Kaže mir koji je našla na samo nekoliko stotina metara od centra grada ne bi menjala ni za šta drugo.

"Kao da niko ne živi oko nas. Čujemo cvrkut ptica, ptice nas bude. Imamo punu slobodu, šetamo po dvorištu, mazimo mačke, sređujemo baštu", nabraja Ivanka Ognjanov prednosti života u kući.

Sombor je prepoznatljiv po širokim zelenim ulicama i kućama sa tipičnom vojvođanskom arhitekturom, ali sve više u takvim ulicama umesto starih prizemnih kuća niču višespratnice, pa su nekada prepoznatljive ulice dobile sasvim drugačiji izgled.

"Malo to bode oči, ali mi se više sviđa da nikne sređena trospratnica nego da tu stoji neka polurazrušena stara kuća. Ne znam da li može da se donese neki zakon da se u užem jezgru ograniči teritorija na kojoj bi se mogle zidati samo kuće koje bi po visini i svom izgledu odgovarala tipičnoj somborskoj arhitekturi. Ja bih za to glasala, ali to verovatno ne može tako", kaže Aranka Stričević.

"U ulici kod parka imate zgrade za motivima arhitekture iz XX veka, a pored stoji kuća stara 100 i više godine, ili Pariska ulica koja je po meni trebala da bude ulica starih zanata u njoj su sada tržni centri", kaže Ivanka Ognjanov.

Svesni su Somborci da njihov grad nije više ono što je nekada bio, jer su mnoge ulice danas drugačije. Izgled je promenila i ulica u kojoj decenijama živi Ljubica Tumara, ali za nju život uz kući sa dvorištem ne može ničim da se zameni.

"Ne bi menjala ništa, može jedino da mi daju drugu kuću. Šta ću ja u stanu. U kući sam slobodna, moje dvorište, moja kuća, moja sloboda", kaže Ljubica Tumara.

"Sombor je pun starih kuća sa velikim dvorištima u kojima je lepo živeti. Ja bih uvek odabrao kuću, ali ima onih koji bi radije u stan nego u kuću", kaže Robert Marton.

Poslednjih godina u Somboru je izgrađeno nekoliko desetina višespratnica u svim delovima grada. A napuštenih i praznih kuća sve je više. Nekoliko ih je stotina, a oni koji se bave prodajom nekretnina kažu da je takve kuće teško i prodati, jer zahtevaju velika ulaganja, pa se mladi radije odlučuju za kupovinu stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar