Socijalni stanovi za 12 porodica

SVILAJNAC - U okviru projekta „Poboljšanje standarda života u romskim naseljima“ stambeno će biti zbrinuto 89 korisnika iz Srbije. U opštini Lebane završena je rekonstrukcija osam stambenih zgrada sa 38 stambenih jedinica, u Ubu se gradi 15 stambenih zgrada i rekonstruišu 24 stambene jedinice, a u Svilajncu je počela izgradnja stambene zgrade za 12 romskih porodica iz naselja „Burduš mala“.

Opština je kupila njivu pored njihovog naselja na kojoj niče zgrada, a koje će od 35 porodica iz naselja, koje žive u veoma lošim uslovima, biti useljene u nove stanove odlučiće organizacija „Help“, saznajemo od direktorke organizacije „Help“ za Srbiju Aleksandre Brkić, koja je danas obišla gradilište sa ostalim učesnicima projekta.

Marijana Stojanović, koja sa suprugom i sinom živi u jednoj sobi i koja već 15 godina nema struju, nada se da će biti stanar u novoj zgradi.

- Na kuću koja ima struju kablom se prikači pet porodica. Zapalićemo se jednog dana. I krov mi prokišnjava – priča Zagorka Kostadinović.

I Julijana Stojanović, koja živi u šestočlanoj porodici, u kojoj samo zet radi, nada se novom stanu.

- Ovo je pozitivan primer rešavanja stambenog pitanja za nas Rome, slobodno mogu da kažem posle Drugog svetskog rata. Uslovi stanovanja u „Burduš mali“ veoma su loši, što utiče na zdravstveno stanje, bezbednost i opštu kulturu. Nadam se da će novi stanovi biti pozitivan signal svim Romima u Srbiji da gaje kulturu stanovanja, koju do sada nismo sprovodili na najbolji način – ocenio je direktor „Jurom“ centra Osman Balić.

Predsednik opštine Predrag Milanović rekao je da se rešava problem star 40 godina. Romi su tada privremeno bili prebačeni u „Burduš malu“, ali njihov stambeni problem nikada nije rešen. Opština će se, rekao je Milanović, potruditi da se projekat nastavi, jer je cilj da svi građani imaju životne uslove koji priliče 21. veku.

PRIMER ZA UGLEDANjE

Vođa projektnog tima ispred „KPMG“ koji Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvu finasija pomaže da upravljaju programom stanovanja Roma Aleš Zupan, rekao je da program sadrži 11 projekata sličnog tipa.

- To je prvi pokušaj EU i Vlade Republike Srbije da se to pitanje sistematski reši. Važno je da je opština Svilajnac prepoznala potrebe najugroženijih grupa romske populacije i da je u saradnji sa „Helpom“ našla rešenje. Svilajnački primer treba da predstavlja dobru praksu koji bi ostale opštine trebalo da slede - ocenio je Zupan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar