Socijalni kvadrati još zvrje prazni

Novoizgrađeni socijalni kvadrati u Zrenjaninu mesecima čekaju korisnike. Neefikasnost gradske administracije usporila projekat.

Dok stotine socijalno ugroženih u Zrenjaninu čeka krov nad glavom, pet novoizgrađenih stanova namenjenih za njihove potrebe, zvrje prazni od prošlog leta.

Prvo je kasnila izgradnja ovih stanova iz takozvanog programa socijalnog stanovanja. Zrenjanin se našao među gradovima odabranim za ovaj projekat na nivou države, sa planom podizanja 10 stanova. Neimari se baš nisu proslavili efikasnošću, pa je umesto krajem 2014, gradnja okončana prošlog leta.

Tek kada je 10 stanova, odnosno kućica, površine od 48 do 56 kvadrata, niklo u Ulici Franje Kluza, nadležni su se "setili" da počnu s pripremama za raspisivanje konkursa za njihovu dodelu. U Odeljenju za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Gradske uprave pravdali su se nedostatkom propisa. Gradska stambena agencija zatim je razrađivala kriterijume, a sam konkurs "vukao" se od avgusta do Nove godine.

Tokom novogodišnje euforije upriličena je svečana dodela ključeva. Ali, na opšte iznenađenje, stanare je dobilo samo pet kućica. Zbunjenost je pojačala izjava gradonačelnika Čedomira Janjića da je interesovanje za socijalne stanove ogromno. I, mirne duše najavljena skorašnja raspodela preostalih pet objekata...

Ispalo je, bar tako nezvanično objašnjavaju u JP Gradska stambena agencija, da zainteresovani nisu dobro shvatili konkurs!? Stanovi, naime, nisu namenjeni materijalno ugroženima, niti su besplatni. Imaju socijalnu funkciju i na njih mogu da računaju građani s prihodima nižim od proseka, te invalidi, takođe ograničenih primanja. Dodeljuju se na tri godine s mogućnošću produživanja ugovora, a kirija se plaća od 5.000 do 7.000 dinara mesečno.

"Novi konkurs otvoren je do kraja februara. Objavljen je u štampi, dostupan na sajtu grada i našoj oglasnoj tabli ",saopštavaju u pravnoj službi Gradske stambene agencije, gde će sprovesti rangiranje i doneti odluka o raspodeli.

S obzirom na rokove za žalbu, konačna rešenja mogu se očekivati za dva-tri meseca, dakle, tek na proleće.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar