Skup stan, “papren” i porez

Stanovnici Bara i stranci koji u ovom gradu imaju u vlasništvu stan ili kuću odavno se pitaju kako je moguće da porez plaćaju daleko više nego što plaćaju žitelji susednih opština. O tome će, na inicijativu opozicije, biti reči na narednoj sednici Skupštine opštine Bar, kao i o tome zašto je cena stana u Baru povećana za 39 odsto a u svim ostalim gradovima je pala za 7,2 procenta.

Zapanjujuće je i da cena uređenja građevinskog zemljišta u Baru košta 450 evra, dok je u Budvi 45, kao i da su "ostali troškovi" 450 evra, a u Budvi samo 114 evra.

Prema rečima predsednice Kluba odbornika SNP u SO Bar Snežane Jonice, razlog za predlaganje ove tačke dnevnog reda je činjenica da "Monstat" već drugu godinu utvrđuje prosečnu cenu kvadratnog metra u Baru koja je značajno veća od prethodne, što zbog metodologije obračuna poreza prouzrokuje značajno povećanje prilikom obračuna poreza na nepokretnosti.

- Zbog procene "Monstata", porez na nepokretnosti je građanima Bara u 2016. godini povećan za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ako ne reagujemo na ovogodišnju utvrđenu cenu biće još 20 odsto veći - kaže Jonce.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Baru prošle godine iznosila je 1.500 evra, dok je u Budvi 955 evra, ili 1.092 evra u Podgorici. Prosečna cena kvadratnog metra u Baru je u 2014. iznosila 1.076 evra, naredne godine je povećana na 1.246, a za 2016. na 1.500 evra.

DILEMA

- Mi ne želimo da verujemo da je ovakvo utvrđivanje iznosa od strane "Monstata" urađeno pod uticajem građevinskih lobija ili zbog problema u punjenju budžeta - istakla je Jonica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar