Samo osiguranje spasava kupce stanova od prevara

Ministar trgovine Rasim Ljajić potpisao je pravilnike koji obezbeđuju punu primenu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Time bi trebalo da se uvede red u oblast prodaje i zakupa nekretnina.

Ljajić je rekao da, po podacima kojima raspolaže Ministarstvo, u Srbiji postoji oko 800 privrednih subjekata i 1.500 zaposlenih koji se zvanično bave posredovanjem u prometu nekretnina i da će primenom novih pravilnika biti poboljšan kvalitet usluge i ojačana konkurentnost privrednih subjekata.

Na taj način, kako je naveo, „pomoći ćemo kupcima i prodavcima da dobiju kvalitetniju uslugu, ali ćemo pomoći i posrednicima jer ćemo na taj način eliminisati nelojalnu konkurenciju“.

Nova četiri pravilnika koja detaljno regulišu promet nekretnina u Srbiji stupiće na snagu 29. jula. To su Pravilnik o registru posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, Pravilnik o stručnom ispitu za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti, Pravilnik o poslovnom prostoru i opremi posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i Pravilnik o evidenciji o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Registar posrednika u prometu nekretnina biće centralna jedinstvena javna baza podataka kojoj će moći da pristupi svaki građanin i uveri se u to da njihovo poslovanje ispunjava zakonom tražene uslove. Zakonski rok za uspostavljanje registra posrednika je 8. maj 2015. godine.

Regisitar će sadržati sve podatke o posredniku, od upisa, preko adrese, matičnog broja, broja telefona, do podataka o zaposlenim licima, kao i zaštitnim merama. Podnosilac zahteva mora da ima položen stručni ispit i da dostavi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu i punomoćje, ako je potrebno.

Agenti će stručni ispit za licencu morati da polažu usmeno i pismeno, a taksa za polaganje iznosi 14.000 dinara. Kandidati će morati da pokažu znanje iz oblasti prava vezanih za promet i zakup nepokretnosti, finansijska i poreska pravila, poznavanje menaymenta i osnove prostornog planiranja i izgradnje. Predviđeno je da tehničke pripreme za polaganje ispita budu završene do 15. septembra ove godine.

Pravilnikom o poslovnom prostoru propisuju se minimalni tehnički uslovi za obavljanje te delatnosti, koji dozvoljavaju da i stan bude tretiran kao poslovni prostor ako ima zaseban ulaz, kao i sanitarni čvor, ali se pri tome ne sme se koristiti za stanovanje. Posrednik mora imati fiksni i mobilni telefon i pristup internetu.

Propisano je i da svaka agencija za nekretnine mora imati elektronski čitač biometrijske lične karte sa čipom, računar i štampač.

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević pojasnio je da je zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti predviđa u suštini četiri značajne promene. Prvo, za posrednike će biti obavezno osiguranje da bi se mogla nadoknaditi šteta koju mogu prouzrokovati klijentima ako ne ispune obaveze na koje su se ugovorom obavezali.

– Druga novina je uvođenje stručnog ispita za agente, što je prvi put u istoriji tog posla, i to pred komisijom Ministarstva trgovine – rekao je Đorđević.

Treća novina je uvođenje registra posrednika, koji će biti objavljen na sajtu Ministarstva trgovine i građani će moći da provere sve informacije, a četvrta je da će klijenti s posrednikom morati da imaju zaključen ugovor o posredovanju u pisanoj formi, što se već primenjuje, od stupanja na snagu tog zakona 8. novembra 2013.

– Osiguranje će biti obavezno u periodu od godinu i po od početka primene zakona, odnosno od 8. maja iduće godine – potvrdio je Đođević.

Nema ništa džabe

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević savetuje građane da posluju samo s legalnim posrednicima, a ne s onima koji nemaju registrovanu firmu, posluju iz stana, ne zaključuju ugovore ili čak obavljaju usluge za dzabe. Po njegovim rečima, u Srbiji je ukupno u registar privrednih subjekata upisano 1.140 privrednih društava i preduzetnika koji se bave posredovanjem u prometu i zakupu nekretnina, a stvarno radi oko 500.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar