Rešenje za kredite u “švajcarcima“

ZA dve-tri nedelje građani mogu da očekuju rešenje za otplatu kredita u „švajcarcima“ - rekla guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Ona nije želela da prejudicira kakvo će biti to rešenje, ali je naglasila da očekuje da će ono biti opomena da se nikada više ne uvede takav proizvod koji nosi negativnu reklamu za banku, a istovremeno stavlja NBS u negativnu konotaciju.

Guvernerka je naglasila da se radi o kompleksnom problemu, i da ga ne treba rešavati „preko kolena“.

- Ne mislim da država treba da snosi posledice pojedinačnih odluka, jer nepoznavanje zakona nikoga ne opravdava, kao što ni nepoznavanje elemenata ugovora za zasnivanje ugovornog odnosa, takođe, nikoga ne opravdava - rekla je Tabakovićeva.

Kako je ona objasnila, građani moraju da budu svesni toga da su oni ti koji pune budžet, i da kada uzmete iz levog džepa i stavite u desni, niste sebi mnogo pomogli.

Guvernerka NBS je naglasila da u vreme individualnih sloboda punoletni građanin sam odgovara za sebe i donosi odluku, ali da, bez obzira na brojna sredstava informisanja, građane ne treba ostaviti bez pune informacije šta određeni bankarski proizvod - kao što je stambeni kredit u švajcarcima - znači na duži rok.

Tabakovićeva je napomenula da bi u rešavanje problema sa otplatom kredita trebalo da se uključi i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, koja pri osiguravanju stambenih kredita uzima dobre provizije.

Govoreći o problemu nenaplativih kredita u privredi, podsetila je da je najviše plasmana otišlo u trgovinu nekretninama, građevinarstvo i trgovinu, i danas kada se osećaju posledice krize te tri oblasti jesu najveći rizici za banke, jer je najveći procenat nenaplativih plasmana upravo u njima.

OSNOVNI POSAO

Tabakovićeva je rekla da mere NBS za vraćanje banaka kreditiranju kao osnovnom poslu već daju rezultate. Kako je napomenula Tabakovićeva, provizije banaka i kamate u Srbiji jesu vrlo visoke, i više nego u drugim zemljama, što je delom opravdano, ali kod nas postoje i brojni izgovori.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar