Ljajić:Red na tržištu nekretnina

Beograd - Ministar trgovine Rasim Ljajić potpisao je pravilnike koji obezbeduju punu primenu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Time bi trebalo da se uvede red u oblast prodaje i zakupa nekretnina.

Primenom četiri doneta pravilnika, koji stupaju na snagu 29. jula, predviđeno je uvođenje stručnog ispita za posrednike u prometu i zakupu nekretnina, kao i stvaranje registra posrednika, što je u skladu sa standardima EU.

Ljajić je rekao da prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, u Srbiji postoji oko 800 privrednih subjekata i 1.500 zaposlenih koji se zvanično bave posredovanjem u prometu nekretnina i da će primenom novih pravilnika biti poboljšan kvalitet usluge i ojačana konkurentnost privrednih subjekata.

“Mi smo do sada imali dosta šaroliku situaciju medu posrednicima u prodaji nekretnina i veliki broj primedbi građana na one koji se tim poslom bave nestručno i nesavesno. Sada smo jasno definisali kriterijume ko time može da se bavi i uveli stručni ispit za dobijanje licence posrednika", objasnio je ministar.

Na taj način, kako je naveo, "pomoći ćemo kupcima i prodavcima da dobiju kvalitetniju uslugu, ali ćemo pomoći i posrednicima, jer ćemo na taj način eliminisati nelojalnu konkurenciju“.

On navodi i da će nakon stupanja na snagu donetih pravilnika biti sastavaljena i lista ispitivaca za licence posrednika, koji ce biti izabrani iz redova univerzitetskih profesora i drugih stručnjaka za ovu oblast kao i da je realno da prvi ispitni rok bude u oktobru ili novembru ove godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar