Računi greju pre vremena

Zrenjanin: Novi tarifni sistem naplate daljinskog grejanja izazvao je revolt Zrenjaninaca, naročito žitelja naselja 4. juli, koji su čak pokrenuli potpisivanje peticije sa zahtevom da se odloži izmenjeni obračun usluga javnog komunalnog preduzeća „Gradska toplana“. Oni se protive uvođenju ovog sistema, koji će se primenjivati od oktobra, jer smatraju da je, pre svega, reč o naglom povećanju cena grejanja i da će prilikom ugrađivanja merača toplote u stanovima biti mutnih radnji.

Do eskalacije nezadovoljstva je došlo kada su počeli da stižu takozvani probni računi, na kojima su, pojedinim korisnicima, iznosi bili i duplo veći u odnosu na raniji period kada se grejanje plaćalo po kvadratnom metru stana. Tvrdeći da će ovakve promene izazvati potrese u kućnim budzetima, stanovnici najvećeg banatskog grada optužuju nadležne za niz propusta u organizaciji posla.

- Moj probni račun, po novom sistemu naplate, za zimsku potrošnju iznosi 13.000 dinara, a penzija mi je 20.000 dinara. Kako onda da ga platim - pita se Verica Svilar, žiteljka Mesne zajednice „Dositej Obradović“, i dodaje da je više od 70 odsto građana iz njenog naselja nezadovoljno i revoltirano time.

Građani smatraju da je sve urađeno brzopleto i da nisu imali prilike da se dovoljno informišu o novom tarifiranju, niti šta treba da urade.

- Razni privatnici nude nam ugradnju kalorimetara, što dodatno košta. Zbunjeni smo svim tim stvarima, a u naselju 4. juli i nema tehničkih uslova za ugradnju kalorimetara u stanovima, već samo u podstanici koja pokriva pet zgrada. Razgovarali smo i sa zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem, ali on se ne oglašava. Smatramo da se lokalna samouprava uopšte nije bavila problemom koji pritiska nas građane – veli Svilar i izražava bojazan da će mnogi, na kraju, ostati bez stanova, jer neće moći da plaćaju račun za grejanje.

Inženjer Stevan Mihajlović dodaje da građani ne znaju koje tehničke uslove treba da ispunjavaju kalorimetri i da je to država, preko svoje Agencije za energetiku, prethodno morala da odredi, te da raspiše javnu nabavku, a posao ugradnje da obavi „Gradska toplana“. S druge strane, iz ovog javnog preduzeća poručuju da je krajnje vreme da se štedi energija i da građani plaćaju samo ono što su potrošili i što im je neophodno za udoban život.

- Građani nisu dobro informisani i zbog toga ima mnogo nesuglasica. Tvrdim da će po novom načinu obračuna za 65 odsto njih mesečni račun biti isti, ali kada se uzme prosek za celu sezonu. U zbiru, za 20 odsto korisnika račun će biti manji, a veći tek za 15 odsto građana koji su i najveći potrošači toplote – poručuje direktor „Gradske toplane“ Aleksandar Starčević.

Starčević ukazuje na to da je uvođenje tarifnog sistema zakonska obaveza i da je taj posao do sada obavljen u petnaestak gradova u Srbiji. Već pet godina, kako kaže, zrenjaninska „Gradska toplana“ se priprema za novi sistem obračuna, rekonstruiše toplovodnu mrežu i maksimalno smanjuje gubitke enrgije.

- Kada je reč o meračima toplote, već smo ih ugradili po zgradama i oni se odnose na više stanova. Oni koji žele preciznije merenje, na osnovu koga će moći bolje da kontrolišu potrošnju, mogu ugraditi merače na svakom svom radijatoru. Mi smo dogovorili dolazak određenih firmi za koje tvrdimo da su solidni i provereni poslovni partneri – ističe Starčević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar