Proverite da li je prodavac novogradnje investitor ili izvođač!

Kupovina novogradnje, bez obzira da li se nekretnina kupuje u izgradnji ili ne, može sa sobom poneti jednu nedoumicu. A to je da vam stan može prodati investitor, što većina ljudi i očekuje, ali isto tako, umesto investitora, prodavac može biti izvođač, što je potpuno legalno.

Postavlja se pitanje, da li se ove dve kupovine međusobno razlikuju, kao i da li će kupci novoizgrađenog stana u oba slučaja imati mogućnost povraćaja poreza na dodatu vrednost (PDV)?!

Kupovinom stana od izvođača nije moguće ostvariti povraćaj PDV-a

Nije svejedno da li će se novoizgrađeni stan kupiti od investitora ili od izvođača, jer ima nekoliko suštinskih razlika. Pre svega, razlika je u tome što kada se nekretnina kupuje od investitora to je prvi prenos i investitor je taj koji vrši fakturisanje stana sa PDV-om, dok ako kupujete od izvođača radova, to je drugi prenos, pa samim tim takva kupovina ne podleže porezu na dodatu vrednost, već podleže porezu na prenos apsolutnih prava od 2.5%.

To znači da kupovina stana od izvođača ni u jednom slučaju neće doneti mogućnost povraćaja PDV-a, iako se kupuje novogradnja, što mnogim ljudima bude problem, jer sa novcem koji dobiju kroz povraćaj mogu da krenu u opremanje nove nekretnine.

Osim u porezima, razlika će postojati i kod same uknjižbe. Naime, kada kupujete stan od investitora, za buduću uknjižbu, potreban vam je samo ugovor između kupca i investitora, dok u drugom slučaju, kada je prodavac izvođač, mora se priložiti i osnov prenosa prava svojine koji postoji između investitora i izvođača, a koji mora biti overen i za koji mora biti plaćen porez.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, je i to što kada se nekretnina kupuje od investitora od njega se dobija i garancija, dok ako ste stan kupuje od izvođača, garancija može biti uskraćena.

Dakle, izvođač i investitor nisu samo terminološke razlike, već i suštinske, pa je prilikom kupovine stana u novogradnji neophodno biti dobro informisan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar