Prošlo vreme vikend-naselja: Vikendice na doboš

Zlatno vreme kada su Đakovčani, viši, srednji i visoki, rukovodeći sloj, masovno gradili vikendice po okolnim selima s vikend-naseljima, uglavnom je prošlo.

Danas su te nekretnine zbog režija i troškova održavanja teret za kućni budžet, generacije koje su ih gradile ostarele su, a njihova deca u današnjem brzom ritmu života, trci za poslom i egzistencijom, nemaju vremena za vikendašenje.

Uz to, te su kuće za odmor, za razliku od apartmana na moru, neisplative, neiznajmljive, pa se na njima ne može “obrnuti” ni dodatna vrednost, da bi se na njima zaradilo ili da bi isplatile same sebe. Zato ih dojučerašnji vikendaši prodaju, želeći da se reše većinom tokom godine prazne nekretnine i troškova njenog održavanja, a vremena su takva da ih deo prodaje kako bi došli do gotovog novca za osnovni život, ne za nikakav luksuz ili novo ulaganje. Potvrđuje to i đakovački trgovac nekretninama Vlado Rechner, vlasnik agencije Rehnšiber nekretnine.

“Vikendice su bile poput zlata, a danas su to uglavnom predmeti prodaje u koje se dugo nije ulagalo. Ima ih već za 7-8 do 15 hiljada evra. Ono što je među vikendicama danas 10-ak tisuća evra, pre je vredilo 20 - 30 hiljada”, kaže Rechner. No u ovdašnjoj ponudi ima i vikendica za koje vlasnici traže i više od 20.000 evra.

“Ma, mogu vlasnici tražiti ne znam koliko, no džabe im je, neće to dobiti, moraće da spuste cene. Najskuplje su danas vikendice od 20 do 25 hiljada evra, a pre bi takve kuće za odmor vredile 30 do 40 hiljada, ali to danas ne može proći. Danas se ljudi okreću kupovini apartmana na moru jer se mogu iznajmljivati, “obrtati” zarada na njima, a stvar s vikendicama je propala”, zaključuje Rechner u čijoj agenciji vikendice čine 10-ak odsto ponude.

Poređenja radi, na prodaju ponuđeni apartmani na moru, na Viru, u Crikvenici…, stoje više od 100.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar