Prosečna cena 234.000$, Amerikanci grabe

Prodaja stambenih jedinica u SAD-u snažno je porasla u septembru, pri čemu je na tržište ušlo mnogo kupaca koji prvi put kupuju kuću ili stan, pokazuju podaci.

Ukupno je prodaja postojećih stambenih nekretnina skočila u posmatranom mesecu za 3,2 odsto, pošto je prema sezonski prilagođenim podacima prodaja kuća, apartmana i zadružnih stanova dostigla 5,47 miliona, nadmašivši očekivanja analitičara koji su ciljali 5,3 miliona, prema podacima Nacionalne Asocijacije agencija za nekretnine (NAR).

Kupci koji prvi put kupuju stan ili kuću učestvovali su u ukupnom prometu sa 34 odsto, što je četvrogodišnji maksimum, koji je pogurao prodaju na najviši nivo od juna i uticao da promet bude za 0,6 posto iznad nivoa zabeleženog u isto vreme prošle godine, prema mesečnim podacima NAR-a.

Pokazatelji za avgust su revidirani naniže na 5,3 miliona prodatih stambenih jedinica.

Prosečna cena već izgrađenih kuća iznosila je u septembru 234.000 dolara, što je 5,6 odsto više nego u istom mesecu 2015.

Broj kuća na popisu za prodaju porastao je u devetom mesecu za 1,5 odsto, na 2,04 miliona, ali je i dalje za 6,8 procenata niži nego pre godinu dana, prema podacima NAR-a.

Ministarstvo trgovine SAD je saopštilo da je početak gradnje novih kuća u septembru pao za 9,0 procenata, prenosi francuska agencija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar