PROMENE NA TRŽIŠTU NEKRETNINA Kvadrat u Borči mogao bi da poskupi i do 30 ODSTO

Najavljena izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka, ali i nove luke Beograd u blizini Pupinovog mosta, mogla bi da dovede do rasta cene kvadrata u Borči i okolini i do 30 odsto!

Prema mišljenju ljudi iz sveta nekretnina, kada ova dva velika projekta na levoj strani Dunava budu završena, pomenuta lokacija naći će se na meti brojnih biznismena, koji će za poslovni prostor tada morati da obezbede znatno višu svotu novca od one koja danas vlada na tržištu.

- Po pravilu, poslovi tako velikog obima kao što su nicanje luke i industrijskog parka, pa još u međusobnoj neposrednoj blizini, povlače i potražnju poslovne prirode. To znači da će ovo područje najverovatnije biti atraktivno za komercijalne prostore. Istini za volju, na put preko Pupinovog mosta narod se još uvek nije navikao, za to treba vremena, ali Borča ima i Zrenjaninski put koji je dosta širok i frekventan, što je čini dodatno pogodnom za investitore tog tipa - objašnjava Milić Đoković iz agencije za nekretnine "Old rojal".

Procene govore da bi cena kvadrata poslovnog prostora na ovom mestu mogla da iznosi i preko 2.500 evra.

- Trenutno su cene od 700, pa do 2.000 evra po kvadratu, ali ako se sve bude odvijalo po planu i luka i park se kvalitetno razviju, kroz tri do pet godina cene će skočiti 20-30 odsto, pa vi izračunajte - kaže naš sagovornik, dodajući da će i cene iznajmljivanja postojećih prostorija takođe pratiti rast cena novogradnje.

Ipak, situacija se neće tako drastično menjati kada su u pitanju stambeni objekti.

- Stanovi se danas prodaju za 800 do 1.000 evra po kvadratu, ali lično ne verujem da će za pet godina cena prevaliti pomenutih 1.000 evra - skeptičan je Đoković.

Razlog za takvo mišljenje jeste izostanak dobrih uslova za život običnog građanstva.

- Borča je naselje koje još uvek ima znatnih problema infrastrukturne prirode. Ovaj deo grada nema svoju gimnaziju, pozorište, izostaju vrtići i domovi zdravlja, a bez toga se ne može do neke više cene - ističe na kraju Đoković.

Najbolje uz ulicu, a ne pored kuća

U mogućem rasponu cene kvadratura u ovom delu palilulskog naselja veliku ulogu igraće i pozicija budućih objekata u odnosu na okolinu, te naš sagovornik navodi da se po pravilu komercijalno orijentisani kupci više grabe za lokacije koje su uz ulicu, nego uz nečiju kući ili dvorište, gde bi bili na smetnji stanarima.

Raste i cena u Rakovici

Cene stanova mnogo zavise od okoline.

- Kvadrati su se kod Arene prodavali za po 3.000 evra. Isto je bilo i na vrhu Zemuna, gde su se cene ranije kretale oko 1.000, a sada su između 1.200 i 1.400 evra. U Rakovicu se takođe ulagalo proteklih godina, te su i tamo prostori sada skuplji za deset do 15 odsto. S druge strane, imate Ibarsku, Dobanovce i Šimanovce koji su se, slično Borči, odlično pokazali za poslovne objekte, ali ne i za život - podvlači Đoković.

Park za više od 1.000 kompanija

Industrijski park, prema najavama, prostiraće se na 320 hektara, a radovi bi trebalo da počnu 2018. godine. Studija izvodljivosti predviđa da će na tom mestu biti otvoreno više od 1.000 visokotehnoloških kompanija. Početak gradnje nove luke Beograd takođe se očekuje u bližoj budućnosti, a najave govore da će ona biti čak sedam puta veća od postojeće.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar