PRODAJETE STAN ILI KUĆU? Evo 10 saveta kako to da učinite što pre, ali i da BOLJE ZARADITE

Ukoliko imate stan ili kuću koju biste voleli da prodate, obratite pažnju na ovih deset saveta kako vaša nekretnina ne bi "čamila" na stranicama oglasa duže nego što je neophodno, ali i da ne biste morali da je prodate ispod cene koju ste zacrtali.

1. Prikupite potrebnu dokumentaciju koju bi potencijalni kupac mogao da traži na uvid. Najvažnije je da imate vlasnički list, kao i dokaz da su svi računi stana izmireni.

2. Odlučite se da li želite da svoju nekretninu prodate preko agencije ili u sopstvenoj režiji. Ukoliko se odlučite za prvu varijantu, pripremite iznos u vrednosti od dva odsto od vrednosti nekretnine, ali će vam agenti veći deo posla oko prikupljanja dokumentacije završiti. Sa druge strane, ukoliko krenete u prodaju stana sami, uštedećete novac, ali ćete potrošiti više vremena.

3. Za prvi utisak nema druge šanse, pa se pobrinite da se osoba koja gleda stan oseti prijatno u njemu. Ljubazno i iskreno odgovorite na sva pitanja koja postavi, a ne bi bilo loše da potencijalne kupce neko vreme ostavite da sami razgledaju sobu po sobu.

4. Obratite pažnju na izgled stana. Očistite nered, usisajte, obrišite prašinu, izbacite smeće. Ako stan ili kuća nisu novogradnja ili renovirani - utisak čistoće i svežine će doprineti dobrom prvom utisku.

5. Pre dolaska posetioca izluftirajte stan, neka u njemu vazduh bude svež. Mali trikovi, poput činija sa voćem odaju dobar utisak, kao i cveće na vidljivim mestima.

6. Sredite kuhinju - potrudite se da sudopera ne bude puna prljavih sudova, da na stolu nema ostataka jela i slično. Naime, mnogi kupci odustaju od kupovine stana jer im prljava ili zakrčena kuhinja deluje kao preveliko ulaganje kako bi se sredila.

7. Ukrasite prostor detaljima jarkih ili pastelnih boja, lepim draperijama, prekrivačima za sofe - to nije preskupo, a stan deluje pozitivnije i privlačnije.

8. Ukoliko imate psa ili mačku, potencijalnog kupca upozorite da imate kućnog ljubimca. Ne želite da neko odustane u poslednjem trenutku zbog toga što je alergičan, ili prosto, ne želi da živi u stanu u kome su živele životinje, a da za to vreme propustite kupca kome to ne bi smetalo.

9. Ako vaša kuća ima dvorište pobrinite se da travnjak bude pokošen i uredan. ako dvorište deluje kao da u njemu ima mnogo posla, to može odbiti potencijalne kupce.

10. Bitno je da potencijalnom kupcu date slobodu u razgledanju stana, sve dok njegovi zahtevi ne prelazi granice pristojnosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar