Prinudna naplata struje počinje za 13 dana

Prinudna naplata dugova za struju počinje za 13 dana, potvrdila je Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja.

Tada će 200 privatnih izvršitelja početi da kuca na vrata oko 100.000 dužnika. Na meti će biti sva domaćinstva koja nisu izmirila račune za struju od jula do novembra prošle godine koja je EPS zbog dugova već opomenuo.

- Obradu oko 100.000 predmeta počeli smo krajem avgusta. Sada obračunavamo troškove izvršitelja koje upućuje EPS, a 25. septembra izvršitelji će krenuti u prinudnu naplatu - precizirala je Manićeva.

Dužnici prvo mogu da očekuju stavljanje administrativne zabrane na platu ili penziju. Onima koji nemaju primanja proveravaće se stanje računa u bankama, a naplata je moguća i oduzimanjem pokretnih stvari, uključujući automobile, motore, pa i nepokretnu imovinu. Stvari koje su neophodne za život dužnika i njegove porodice, kao što su frižider, krevet, šporet, kućni ljubimci, ordenje, medalje, ne mogu biti predmet popisa i oduzimanja.

Manić kaže da će izvršitelji dužnicima prvo donositi takozvane zaključke u kojima će biti navedeni osnovni dug, kamata i troškovi izvršenja. Ukoliko zaključke ne uruče prilikom prvog pokušaja, a eventualno ne uspeju ni 15 dana kasnije, onda će ih objaviti na oglasnoj tabli suda. Posle toga izvršitelji imaju pravo na prinudnu naplatu duga. Bez obzira na visinu duga, dužnici će pored duga imati obavezu da plate i troškove izvršenja koji su za dugovanja do 30.000 dinara fiksni i iznose 4.200 dinara.

Pokretanjem postupka prinudne naplate „EPS snabdevanje” je poslalo poruku da neće tolerisati neplaćanje struje i da će preduzeti sve zakonske mere kako bi naplatili potraživanja.

Kako su potvrdili, struju će morati da plate svi, razlika će biti samo u načinu. Onima koji nisu redovno izmirivali obaveze od 1. jula prošle godine EPS ima pravo da isključi električnu energiju. Dugove koji datiraju pre jula 2013. EPS će naplaćivati sudskim putem ili uz pomoć izvršitelja. Tako će predlog poslanika SPO Mirka Čikiriza da se građanima oproste svi dugovi stariji od godinu dana ostati samo želja izrečena u parlamentu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar