Prepolovljen broj oglasa za prodaju nekretnina

Svako ko oglašava nekretninu mora da ostavi lične podatke, kažu u oglasnoj kompaniji. Ako neko prijavi lažnog vlasnika ili lažnu agenciju, koji prodaju da bi uzeli proviziju, prijavljenima se zabranjuje postavljenje novih oglasa a takav oglas se briše.

Prema Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina, samo posrednik sa ugovorom o prodaji ili vlasnik mogu da daju oglas. Tržišna inspekcija je kontrolisala primenu tog zakona i za nekoliko meseci broj oglasa za prodaju nekretnina je - prepolovljen.

Uprkos tome, agencije smatraju da će ove godine, zabranom rada nelegalne konkurencije, ubrzati i povećati promet.

- Manje agencije, one koje su to usput radile koje se nisu time ozbiljno bavile, one su se ugasile ili se prosto više ne oglašavaju. Imamo situaciju da je sada pad u broju oglasa 30 do 50 odsto oglašenih nekretnina - ističe Katarina Bogdanović.

U agencijama kažu da su oglašavani i nepostojeći stanovi, da bi se javili kupci i tako došlo do posla. Veliki broj oglasa usporavao je prodaju, jer je davao lažnu sliku kupcima da mogu da nađu bolje rešenje, za manje novca.

- Mi očekujemo da u narednom kvartalu, prvom kvartalu 2015. godine promet nekretnina, broj realizovanih transakcija poraste, zato što će se ljudi brže odlučivati da kupe nekretninu, jer će u ponudi imati samo nekretnine koje su oglašene sa pravom cenom - rekao je Nenad Đorđević iz Klaster nekretnina.

Tržišna inspekcija je samo u periodu od 20. oktobra do 30. novembra izvršila 168 inspekcija i podnela 15 prijava protiv firmi posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

- Devet odsto privredih subjekata je u prestupu. To je jako dobar rezultat i pokazuje da kodeks poslovanja i napori grupacije posrednika pri Privrednoj komori, na edukaciji posrednika, daju dobre rezultate - kaže Željko Stojanović, savetnik u Ministarstvu trgovine.

U toku je polaganje ispita prve grupe od 719 polaznika za profesionalne agente, što će povećati sigurnost u prometu nekretnina. Oni će biti zvanično upisani u registar licenciranih agenata Ministarstva trgovine, koji će preko interneta biti dostupan svim građanima, koji žele da provere s kim posluju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar