Pre renoviranja kupatila utvrdite budžet i napravite plan

Kupatilo je za neke ljude najbitnija prostorija u stanu, pa je pored praktičnosti i udobnosti važno i odabrati pravi stil za opremanje i uređenje.

Uređenje kupatila zavisi od potreba, želja i veličine prostora, kao i od toga ko će sve da ga svakodnevno koristi. Pre nego što se započne sa radovima oko opremanja ili renoviranja, potrebno je osmisliti svaki element u kupatilu i definisati njegovo mesto u raspoloživom prostoru. Da bi se dobila oaza udobnosti i praktičnosti, potrebno je još i odabrati stil kojim će se urediti kupatilo: moderan, jednostavan, elegantan, tradicionalni... što u mnogome zavisi od senzibiliteta korisnika, veličine, ali i novca koji smo spremni da za njega izdvojimo.

Ukoliko je prostor mali i ograničen, idealne su zidne police ili uzani vertikalni element za kozmetiku i peškire. Za ovakva kupatila dobro je odabrati pločice svetle boje, krem, bele ili nežnih pastelnih kolora. Veća kupatila imaju i veći spektar mogućnosti za dizajn i kombinovanje boja. Pločice koje imitiraju kamen, mermer ili drvo i mozaik-pločice daju toplinu i luksuz prostoru. U današnje vreme boje, teksture i materijali koji se koriste za opremanje kupatila su raznovrsni, pa je tako moguće dekorisati ovaj prostor na “hiljadu načina”, sve u skladu sa potrebama porodice.

Renoviranje kupatila može biti veoma zabavan i uzbudljiv zadatak, ali isto tako se može potrošiti dosta novca, vremena i truda, zato je potrebno da se pre renoviranja sve detaljno proveri i definiše. Pre svega, trebalo bi postaviti granicu i odrediti budžet, koliko je novca potrebno za majstore, a koliko za materijal. Kada se radi renoviranje kupatila u starijim zgradama, poželjno je promeniti kompletnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Time se produžava vek kupatilu i sprečava pucanje cevi i izvođenje neplanskih radova koji mogu biti dodatni finansijski izdatak.

Sledeća bitna stavka je definisati vreme i redosled izvođenja radova, naročito kod stanova koji imaju samo jedno kupatilo. Pre nabavke sanitarija i opreme, da bi se sve uklopilo u prostor, trebalo bi utvrditi tri glavne stvari: dimenzije, lokaciju postojećih vodovodnih i električnih instalacija i standardnu dimenziju kupatilskih instalacija. Potrebno je još da oprema za kupatilo, pribor i razni dodaci (lavabo, tuš kabina ili kada, baterije, ormarići, police, ogledala, držači za peškire, sapun, podne prostirke...) budu funkcionalni i da prate odabrani stil.

Osim standardnih, za opremanje kupatila mogu se upotrebiti pločice od ekoloških i recikliranih materijala, kao i vodokotlići koji troše manje količine vode, čime se osim zaštite prirode može uštedeti i novac. Još dve bitne stvari koje ne bi trebalo zanemariti tokom renoviranja kupatila su: pravilno postavljeno osvetljenja, koje je najbolje instalirati iznad ogledala i u neki ugao kupatila i dobra ventilacija. Ukoliko nema pravilnog protoka vazduha, stvara se buđ koja može biti vrlo štetna po zdravlje.

Kupatilo bi zapravo trebalo da bude čista, lepa i pregledna prostorija bez mnogo detalja, mesto za uživanje i prečišćavanje tela i uma. Detalji kao što su školjke, ribice i drugi morski dezeni, pojačavaju energiju vode i stvaraju oazu opuštenosti, a ukoliko ima dovoljno prostora može se ubaciti i neka biljka koja unosi živost i podstiče raspoloženje.

SAVET STRUČNjAKA

Za kupatila je jednako važna konsultacija sa arhitektom ili dizajnerom enterijera, kao i prilikom preuređenja bilo kojeg prostora. Najvažnije je adekvatno osmisliti raspored, položaj sanitarija, uređaja i dizajn aksesoara. Prilagodite ih svojim potrebama i po svom ukusu odaberite stil u kom će prostor biti uređen.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar