Pravo je vreme za kupovinu stana, ako imate para

Ova godina koja je tek počela dušu je dala za kupovunu stana ili druge nekretnine. Cene kvadrata su pale, kamate za kredite takođe. A očekuje se da će se stope sniziti i ove godine.

Još su u povoljnijem položaju oni koji imaju nešto gotovine. Kamate na štednju su toliko niske da ih gotovo i nema, pa se ispalti prbaciti ulaganje u nekretninu. Pored toga u toku je proces legalizacije.To znači da će oni koji kupe nekretnine koje do sada nisu bile evidentirane u katastrima od sada moći da se upišu kao vlasnici i to povoljno. Snižene su od januara takse za katastarske usluge.Tu je još jedan jak argumnet a to je da se naredne 2018 očekuje blagi rast cena nekretnina.

Izgleda da žiteljima najvećih gradova u Vojvodini ove podatke neće trebati dva puta ponavljati. Vlasnici agencija za nekretnine kažu da je promet malo živnuo prethodnih meseci. Promenila se i tražnja u vreme kriznih godina najveća je bila za garsonjerama i jednosobnim stanovima. Sada se sve više kupuju i manji dvosobni i trosobni stanovi.

- Primećujemo da prodaja i interesovanje rastu, ali nema ni buma ni velikog preokreta- kaže Dragan Rabatić izvršni direkotr u agenciji”Solis” u Novom Sadu.- Pored jako malih stanova traže se i oni od šezdesetak kvadrata. Zavisno od lokacije i stanja u kome je stan cene se kreću od 750 do 800 evra. Ovo važi za stariju gradnju, a za nov stan na dobroj lokaciji cena je preko hiljadu evra za kvadrat. Očkujemo da će se ovaj blagi rast koji je lane počeo nastaviti i ove godine. Ljudi su na različit način došli do novca neko uz kredit neko je dobio gotovinu nasleđem. Često se i kombinuju kredit i gotovina da bi se kupila željena nekretnina.

Manji rast prometa nekretnina promećuju i u Zrenjaninu.U agenciji “Pragma”kažu da su u gradu na Begeju cene u blagom padu. Za kvadrat stana u starijoj novogradnji treba izdvojiti 500 evra - kaže Bojan Mihajlov iz ove agencije. - Za novije stanove na dobroj lokaciji cena je od 800 do 850 evra na kvadrat.

- Najviše je kupaca koji novac obezbeđuju kreditom-kaže Mihajlov.- Malo je štediša koji su spremni da prebace depozite u nekretnine. Imali smo takvih par slučajeva pre dve tri godine kada su kamate prvi put znatnije pale.

Ista slika prometa je i u Subotici. Primetno je da za stanove srednje veličine ima više interesovanja, ali to nije zaokret, mali su najatraktivniji.

- Cene su tu od 400 do 700 evra za kvadrat- kaže Senka Sokola iz agencije “Kaza”.- Jeftiniji su stanovi bliže periferiji i stariji a skuplji noviji koji su u centru ili tu blizu. Mi primećujemo veće intereovanje za stanove srednje veličine. Ali ono što je stvarno novina to je povećana tražnja za kućama. Starija i dobro održavana kuća u Subotici može da s ekupi za 20.000 evra do 25.000 evra . Tu su uračunate i okućnice i velika dvorišta. Sve je više građana koji su bez posla prodau stan pa kupe kuću i pokušavaju tu da pokrenu svoj biznis, grade plastenike, mini farme.

Kada sklapaju finansijsku konstrukciju za kupovinu stana budući vlasnici koji podižu kredit treba da znaju da se kamate na indeksirane kredite kreću od dva do 3,5 odsto. Obavezno je učešće od 20 odsto kredita. Kandidata za kupovinu nekretnina će biti, akcije i kontrole inspekcijkih službi oko zapošljavanja dale su rezultate. Više je zaposlenih pa i višpe kandidata za kredit. Isto tako planirani rast proizvodnje ove godine doneće i nova zapošljavanja.

Zajmovi rastu mic po mic
Hoće li sve ove pogodnosti pomoći da stambeni krediti počnu da rastu tek ostaje da se vidi. Tek u 2016 a za jedanaest meseci nisu zabaležili primetniji rast. Prema podacima Kredintog biroa Udruženja banaka Srbije zaustavili su se na 385,38 milijardi dinara a to je za nešto više od tri procenta nego poslednjeg dana 2015.Ove 2017 bi rezultata trebao da bude bolji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar