PRAVI TRENUTAK ZA KUPOVINU NOVOG DOMA: Do stana uz uštede na troškovima obrade kredita

Pored nižih kamatnih stopa koje su gotovo upola manje u odnosu na prethodnih nekoliko godina, idealan trenutak za kupovinu stana je baš sada zbog smanjenja pojedinih troškova prilikom podizanja stambenog kredita.

Stručnjaci ističu da su banke začajno smanjile ili ukinule troškove obrade zahteva kod ove vrste pozajmice. Ovaj trošak se, inače, kreće od 0,5 do 1,5 odsto ukupnih troškova, pa njegovo odsustvo ili, pak umanjenje, donosi ozbiljne uštede od nekoliko stotina evra.

- Ko se odluči na takav životni korak, kao što je kupovina stana, važan mu je svaki izdatak i zato je bitno prethodno se raspitati o uslovima kod više banaka. Trenutno, pojedine ne naplaćuju trošak koji se odnosi na obradu zahteva prilikom apliciranja, a on je značajan. Tako na primer za kredit od 50.000 evra on može da iznosi do 750 evra u zavisnosti od toga koliki je procenat koji pojedina banka određuje za ovu vrstu troška - ističu stručnjaci.

Kako bi olakšali otplatu stambenog kredita, građani treba da vode računa o nekoliko stavki:

- Najvažnija je, na prvom mestu, procena da li su u stanju da redovno servisiraju ratu.

- Važno je da bankari budućem klijentu predoče visinu rate, kao i ukupnu sumu koju će on isplatiti banci na ime pozajmice, na kraju ugovorenog perioda otplate.

- Pre nego se budućem stanodavcu da kapara za željeni stan, važno je dobro se raspitati koliki iznos kredita može da se dobije. Pojedine banke građanima omogućavaju predodobrenje i pre pronalaženja konkretne nekretnine. Na taj način kupac u startu zna kojom sumom za kupovinu raspolaže.

- Postoje situacije u kojima za neke nekretnine nije moguće dobiti kredit, jer ne ispunjavaju propisane uslove. Zato je ova informacije bitna za budućeg vlasnika stana, kao i to da li je moguće na određenu nekretninu staviti hipoteku.

- Osiguranje kredita kod Nacionalne korporacije i osiguranje života - u nekim bankama ovo više nisu obavezne stavke, ali su preporučljive. Kupac stana treba da zna da ć

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar