Požarevc: Popis neprijavljenih kvadrata

Na teritoriji grada Požarevca, Od poslednjeg obimnijeg popisa kvadrature stambenih objekata 1997. godine, mnoge garaže su prerasle u kuće, jednospratnice u dvospratnice, a pojedini stanovi su postali duplo veći.

Vlasnici stambenog prostora na teritoriji Grada Požarevca često ne znaju koliko je kvadrata prijavljeno, plaćaju koliko im stigne, što je obično manje nego što je kvadratura na koju je u međuvremenu objekat porastao. Bojan Jovanović iz Požarevca i njegove komšije smatraju da je popis kvadrature dobra stvar.

Građani su dužni da prijave promenu na svom objektu u roku od 30 dana, ali ima dosta onih koji to nisu uradili decenijama. Ipak, popisivači kažu da im se retko dešava da ih domaćin ne primi u dvorište.

Milan Jovanović, popisivač saradnik kaže da su iskustva sa ljudima odlična i da su prevazišla njihova očekivanja. "Očekivali smo mnogo veći otpor građana na ovaj popis. Ali uglavnom svi sarađuju sa nama i podnose svoje poreske prijave i tačne kvadrature."

Posle tri meseca popisa, još nije utvrđena kvadratura ni polovine stambenih objekata. Ali i to će povećati naplatu poreza za 15 odsto.

"Popisivači saradnici su do sada evidentirali preko 2000 novih poreskih prijava što predstavlja oko 200.000 kvadratnih metara raznih poreskih zaduženja.", ističe načelnica lokalne poreske administracije, Dušanka Begović.

Na teritoriji Grada Požarevca oko 15 odsto stambenih objekata nije u poreskoj evidenciji, što je mnogo manje, nego na nacionalnom nivou. Popis finansiraju švajcarska vlada i nemačka organizacija GIZ.

"Zajedno sa Ministarstvom finansija radimo na tome da sve lokalne samouprave u budućnosti koje iskorišćavaju svoj poreski potencijal na lokalu i ubiraju porez na imovinu kako treba, da oni dobijaju pun iznos transfera sa republike na lokal, za finansiranje lokalne samouprave.", navodi Aleksander Grunauer iz organizacije GIZ.

Poreske uprave koje naplaćuju manje poreza nego što bi mogle, više neće moći da računaju na kompenzaciju iz republičkog budžeta, a mogu biti i kažnjene, kažu u GIZ-u.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar