Postavljanje foto tapeta

Foto tapete su poslednjih godina postale nezaobilazne u moderno uređenim enterijerima. Izbor dezena treba prilagoditi tipu prostorije u koju se foto tapete postavljaju. Foto tapete možete postaviti sami ili posao prepustiti profesionalcima. Naoružajte se strpljenjem i potrebnim materijalom i počnite sa lepljenjem.

Priprema zidne površine za postavljanje foto tapeta

Zid na koji se foto tapete postavljaju treba da bude ravan i gladak. Ukoliko postoje pukotine za njihovo popunjavanje koristite glet masu. Dobro očistite zid od prašine i drugih nečistoća. Upotrebite fungicid za ukljanjanje buđi. Očišćen zid premažite prajmerom kako bi se slojevi stare farbe što bolje povezali i stvorili dobru osnovu za lepljenje foto tapeta. Ukoliko se na zidu već nalazi periva farba nanošenje prajmera nije neophodno.

Lepljenje foto tapeta

Lepilo se priprema mešanjem sadržaja iz kesece sa hladnom vodom i mešanjem. Pre samog postavljanja neophodno je pomoću i viska odrediti poziciju prvog dela za lepljenje, a potom ucrtati i linije vodilje. Nakon nanošenja lepila na foto tapete potrebno je sačekati dva, tri minuta i potm zalepiti tapetu na zid. Vodite računa da ne zaostanu veći mehurovi vazduha. Ukoliko se to desi, odlepite fototapetu i zalepite je ponovo. Delovi foto tapeta se prelepljuju dva, tri milimetra jedan preko drugog. Vodite računa o uklapanju motiva prilikom lepljenja foto tapeta. Foto tapete se ne smeju naglo sušiti jer će doći do pucanja. Tokom postavljanja i sušenja prozori u prostoriji u kojoj se foto tapete postavljaju treba da su zatvoreni a temperaturu je potrebno održavati na 20°C.

Održavanje i skidanje foto tapeta

Foto tapete se uglavnom izrađuju od papira pa se shodno tome ne mogu čistiti vodom. Održavanje foto tapeta se obavlja brisanjem suvom krpom. Kada poželite da skinete foto tapete dovoljno je da ih navlažite toplom vodom i uklonite trake i zaostali lepak. Nakon temeljnog uklanjanja foto tapeta ne ostaju vidljivi tragovi na zidovima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar