Portal sa podacima o svim nekretninama od danas i zvanično radi

Građani Srbije od danas će moći na svojim mobilnim telefonima i računarima, a preko sajta geosrbija.rs da dobiju podatke o svojim nepokretnostima, rečeno je na Konferenciji o Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka (NIGP).

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković rekao je da digitalna platforma NIGP-a treba da integriše, harmonizuje i standardizuje geoprostorne podatke i da ih dostavi tržištu i ostalim državnim organima. Prema njegovim rečima, platforma može da ubrza ekonomski prosperitet Srbije i utiče na rast BPD-a i do dva odsto.

"Dobro organizovani geoprostorni podaci mogu u pojedinim sektorima privrede da povećaju produktivnost za pet do 15 odsto. Procenjeno je da bi to moglo da utiče na povećanje BDP-a i potrošnje od oko sedam odsto", rekao je Drašković.

Inženjer Darko Vučetić rekao je da je nacionalna platforma zapravo puštena u rad u fazi testiranja 1. oktobra i dodao da se aplikacija pokazala kao stabilna sa odličnim odzivom korisnika, te da je zbog toga danas zvanično puštena u rad.

On je objasnio da će građani na sajtu geosrbija.rs moći da imaju uvid u sve prostorne podatke koje Srbija ima i da će jednim klikom dobiti informacije o svojim nepokretnostima, parcelama...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar