Porez na imovinu: Vrednost kvadrata po knjigama, a ne po tržištu

Kako bi se smanjio broj parafiskalnih nameta, nekadašnja naknada za korišćenje građevinskog zemljišta privredi je integrisana u porez na imovinu. Poreska rešenja pojedinim organizacijama, nekoliko godina kasnije, povećana su, tvrdi Savez računovođa Srbije (SRS), i do - 100 puta. Jedan od predloga u okviru javne rasprave o izmenama Zakona o porezu na imovinu je da se u slučaju nedobitnih organizacija za poresku osnovicu uzme knjigovodstvena vrednost objekata.

porez-na-imovinu

Do Grupacije za računovodstvene poslove PKS stiglo je svega nekoliko primedbi na radnu verziju novog propisa. SRS smatra da prilikom obračuna godišnje obaveze za firmu, u obzir treba uzeti niz elemenata, pa i čime se kompanija bavi.

- Porez na imovinu je pojedinim organizacijama i 50 i 100 puta veći od nekadašnje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta - kaže Pero Škobić, generalni sekretar SRS. - Neophodni su korektivni elementi i preispitivanje trenutnog zoniranja. Ne zarađuje isto onaj ko iznajmljuje stan za poslovni prostor na petom spratu i firma koja je u prizemlju...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar