Porez i za stan na dan

Obavezu da prijavljuju prihode od izdavanja stanova nemaju samo stanodavci koji ih rentiraju na mesečnom nivou, već i vlasnici apartmana koji ih izdaju na dan.

I njih komšije mogu da prijave preko portala "Poreski alarm" ukoliko ne izmiruju svoje obaveze. Razlika je u tome što oni koji dnevno iznajmljuju stanove sami prijavljuju koliki su prihod imali tokom prethodnog meseca, dok stanodavci svaka tri meseca podnose ugovor o zakupu sa podstanarom.

Prijava je poreznicima osnov za kontrolu da li je prijavljen svaki dinar.

“Građani koji izdaju sopstvene nekretnine drugim licima na dan u obavezi su da podnesu poresku prijavu o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima”, objašnjavaju u Poreskoj upravi.

“Poreska prijava podnosi se nadležnoj filijali prema mestu prebivališta u roku od 30 dana od dana ostvarivanja prihoda. Prijave se mogu podneti i elektronski. Stopa poreza na ove prihode iznosi 20 odsto”, dodaju.

Zarada od rentiranja stana na dan postala je unosan biznis, naročito u Beogradu. Strancima se više isplati da zakupe apartman za 30 do 70 evra u koji može da stane i po četvoro ljudi nego da plaćaju isto toliko po osobi u hotelima.

Ponuda ovih stanova je raznolika, a cena zavisi od broja soba i lokacije. Najčešće su to luksuzni stanovi u centru, na Vračaru, kao i na Novom Beogradu... Samo jedna agencija za ovu vrstu izdavanja nekretnina u ponudi ima više od 500 apartmana.

Na fotografijama stanovi izgledaju kao iz časopisa, a uz njih je navedeno da su u cenu iznajmljivanja uključeni čišćenje, Infostan, lokalni telefonski razgovori, internet i kablovska TV.

“Vlasnici ovih stanova mnogo više ulažu u njih nego stanodavici koji nekretnine izdaju na mesečnom nivou, jer su apartmani kompletno opremljeni. Izdavanje na dan se mnogo više isplati pod uslovom da su stanovi popunjeni tokom celog meseca. Njihovi vlasnici mogu zaraditi i više od 1.000 evra”, kažu u jednoj agenciji.

U sistemu Poreske uprave postavljene su automatske kontrole pravilnosti obračunatog poreza u skladu sa odredbama zakona, a način obračuna zavisi od šifre vrste prihoda koju obveznik upisuje u poresku prijavu. Kod ovog prihoda se obavlja samooporezivanje podnošenjem poreske prijave, ukoliko PU proceni da je iskazan netačan podatak pokreće se postupak poreske kontrole, kažu u PU.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar