Počela izgradnja stanova za izbegličke porodice u Veterniku

U novosadskom naselju Veternik položen je kamen temeljac za izgradnju 276 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog projekta u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je izgradnja stanova u Veterniku deo Regionalnog stambenog programa, kao najvažnije regionalne inicijative, uz podršku međunarodnih organizacija i donatora, za trajno rešavanje dugoročnog raseljenja posle sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

Dačić je rekao da je vrednost radova na izgradnji 276 stanova ukupne površine 19.877,30 metara kvadratnih oko 6,4 miliona evra (6.356.987,55 evra). Radovi bi trebalo da budu završeni u novembru 2019. godine.

On je rekao da će na teritoriji grada Novog Sada u okviru Regionalnog stambenog programa biti obezbeđeno 615 stambenih rešenja za izbeglice, od čega 552 stambene jedinice, 30 seoskih kuća, 13 montažnih kuća, kao i 20 paketa građevinskog materijala.

"Naglasio bih da će u predstojećem periodu za izbegla lica sa teritorije grada Novog Sada biti obezbeđeno još 30 stanova iz otkupa, da je započeto projektovanje 152 stambene jedinice u Futogu, a u proceduri je i projektovanje još 94 stambene jedinice u Veterniku", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je 1996. godine u Novom Sadu evidentirano 46.169 izbeglica i ratom ugroženih osoba, a da je danas registrovano 2.478 izbeglica i 4.121 interno raseljenih.

"Lokalna zajednica je važan faktor u procesu integracije, bez čije podrške se teško može zamisliti uspeh u rešavanju ovog kompleksnog problema. Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu sve napore za humanom integracijom, uključujući i kroz Regionalni stambeni program", rekao je ministar spoljnih poslova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar