Počela izgradnja stanova za izbeglice u Kikindi

U Kikindi je u subotu (21.04.2018) postavljen kamen temeljac za izgradnju 25 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište u tom gradu. Vrednost investicije je oko 601.000 evra. Novac će najvećim delom biti obezbeđen iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator EU.

Korisnici će stanove dobiti u zakup, s mogućnošću otkupa posle šest meseci po povlašćenim cenama prema Zakonu o izbeglicama. Stanovi se grade na lokaciji u Ulici Pere Segedinca 7 i trebalo bi da budu useljivi za 11 meseci.

Kako je naglašeno, ovaj potprojekat Regionalnog stambenog programa vredan je oko 13 miliona evra i u okviru njega, osim ovog u Kikindi, otvorena su gradilišta u još sedam gradova u Srbiji - u Sremskoj Mitrovici, Bajinoj Bašti, Paraćinu, Kruševcu, Prokuplju, Vršcu i Šapcu.

U okviru programa predviđeni su i drugi modeli trajnog zbrinjavanja izbeglica: dodela 120 montažnih kuća, 330 paketa građevinskog materijala i otkup 250 seoskih domaćinstava.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske. Cilj je da se obezbede trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar