Počela izgradnja stanova za izbeglice

U Golubincima kod Stare Pazove danas je svečano obeležen početak radova na izgradnji stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa.

Potprojekat 4 predviđa izgradnju 261 stana u 13 opština. Pored Golubinaca, gde je počela gradnja 20 stanova, gradilišta su otvorena i u Arilju, Brusu, Boru, Zrenjaninu, Loznici, Temerinu, Kladovu, Negotinu i Somboru, a planirano je da počnu u Vrnjačkoj Banji, Odžacima i Užicu.

Ministar spoljnih poslova i predsednik vladine Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić istakao je da je Regionalni stabeni program primer dobre saradnje.

Čast mi je i zadovoljstvo da budem deo projekta koji zaista menja živote ljudi, ali postoji i odgovornost da se ne iznevere očekivanja ljudi koji žive u izbegličkim uslovima duže od 20 godina i da se Regionalni stambeni program u potpunosti sprovede, rekao je Dačić.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić naglasio je da se Regionalni stambeni program u Srbiji sprovodi veoma intenzivno i istakao da je državni vrh Srbije veoma ozbiljno posvećen njegovoj realizaciji.

Prisutnima su se obratili i predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Pol-Anri Preset, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Džozef Melot, predstavnik UNHCR Andrej Kazakov i predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

Regionalni stambeni program zajednički sprovode Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska, a cilj je da se obezbede trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke
porodice u regionu.

Program se sprovodi uz podršku OEBS, UNHCR i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar