Počela izgradnja prvih 10 kuća u Obrenovcu

U Obrenovcu je potpisan ugovor o izgradnji prvih 10 kuća, koji su potpisali predstavnici „Blic fondacije“, grada Beograda i Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i nadležnih institucija, a premijer Aleksandar Vučić je najavio da će u narednih 15 dana u svim mestima početi izgradnji kuća koje su pogođene poplavama.

Ugovor su potpisali predsednica Upravnog odbora „Blic fondacije“ Tijana Bajović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, i direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

- Svaki čovek koji je ostao bez kuće, dobiće kuću – poručio je premijer Vučić.

Vučić je zahvalio „Blic fondaciji“ i „TV Prva“ koji su sproveli ovu, ali i druge akcije pomoći, kao i svima koji su želeli da pokažu i pomognu napaćenom narodu nastradalom u katastrofalnim poplavama. Kako je rekao, država će finansirati izgradnju svih srušenih kuha, konkretno u Obrenovcu 14 kuća, a verovatno još 50 finansiraće prijatelji iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata. Kako je naveo, za 10 dana bihe završene sve procedure pa će građani poceti da dobijaju novac za oštehene kuće.

Vučić je rekao da se sa nekim stvarima, kao što je gradnja kuha ili podela pomoći sačekalo i da je to bilo malo odloženo zato što su sve procedure morale da budu ispunjene. On je naveo da su te procedure bile neophodne kako bi se izbeglo ono što se dešavalo u Kraljevu i Valjevu gde je, kako je kazao,ukradeno više nego što je donirano. Kako je naveo, tražiće se donatori koji bi mogli da obezbede, tehniku, televizore i druge aparate...

- Nije lako vratiti se u pređašnje stanje, ali sam uveren da će Obrenovčani ali i svi drugi biti zadovoljni angažmanom drzave ali i vraćanjem života u svoje gradove – rekao je Vučić.

Kako je precizirao, sakupljeno je 29 miliona evra pomoći u uskoro će biti održana i donatorska konferencija. Vučić je rekao da se radi o 600 do 800 uništenih kuća, tako da će se izgraditi i taj broj potpuno novih stambenih jedinica, rekao je premijer Vučić i dodao da će se taj posao završiti do oktobra kako bi građani zimu dočekali sa krovom nad glavom.

Tijana Bajović iz „Blic fondacije“ je poručila da je „Blic“ pokrenuo akciju kako bi se obnovili domovi. Ona je navela da je „Blic“ svaki dinar od prodatog izdanja odvajao za zbrinjavanje dece i da je zajedno sa „TV Prva“ sakupljen 21 milion dinara pomoći a da je ukupno u svim donacijama skupio 650.000 evra kojim je zbrinuto više 300 dece širom Srbije. Ona se zahvalila pemijeru i vladi na saradnji i navela da je ovo primer i poziv svima da ostanemo zajedno i pomognemo da se zbrinu svi nastradali u polavama.

U subotu (28. jun 2014.) počela je izgradnja prvih 10 montažnih kuća za smeštaj lica pogođenih u polavama, a završetak radova predviđen je za 28 avgust.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar