Pao broj stambenih kredita za četvrtinu

Iako su krediti jeftiniji za 18% a cena nekretnina niža u proseku 11% nego ranijih godina, nesigurnost građana i smanjenje kupovne moći uzimaju danak tržištu stambenih kredita.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita u prva četiri meseca 2013 godine je bilo realizovano 2052 kredita dok je ta cifra za prva četiri meseca ove godine 1526 kredita odnosno za četvrtinu manja.

podaci-o-kreditima

Na osnovu podataka iz baze istorijskih vrednosti kamata na stambene kredite portala Kamatica 2013. godine, kamatne stope su u proseku niže 18 procenata odnosno za 1,3 procentna poena.

Iako su uslovi kupovine nekretnine na kredit poboljšani, to nije dovoljno jer sa druge strane prosečna zarada u odnosu na isti period od pre dve godine je nominalno u blagom padu a ako u računicu uvedemo pad vrednosti dinara zaključak je realan pad kupovne moći.

Nesumnjivo, na smanjenu tražnju za stambenim kreditima je uticala i situacija sa švajcarskim frankom u kojoj od strane regulatora nije pokazan stav zaštite korisnika pa je tako želja za nekretninom potisnuta usled nesigurnosti koja je još prisutna na tržištu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar