Pale cene stanova, hoće li i porez?

Beograd - Porez na imovinu za 2015. godinu trebalo bi da bude utvrđen tako da osnovica bude realna vrednost imovine pravnih lica i građana, smatraju u PKB.

Udruženje građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograd saopštilo je da će predložiti Skupštini grada i gradonačelniku da se u određivanju poreza na imovinu za 2015. kao osnovica uzima realna vrednost imovine pravnih i fizičkih lica.

Kako se navodi, predsednik tog Odbora Dejan Mišović kazao je na okruglom stolu "Državna procena vrednosti nepokretnosti u Republici Srbiji" da je porez na imovinu privrednih subjekata povećan ove godine za tri do četiri puta u Beogradu u zavisnosti od zone.

"Osnovica oporezivanja nije menjana od 2008, a od tada je vrednost nekretnina skoro prepolovljena i mi tražimo da se to uvaži", rekao je Mišović i dodao da posustala privreda više ne može da podnosi ovolika opterećenja.

U saopštenju se dodaje da je zamenik direktora Poreske uprave Srbije Marko Marinković kazao da će se ubuduće zajedno sa poreskim obveznicima graditi poslovni ambijenti da državi nije cilj uništavanje firmi nego da oni koji posluju po zakonu budu u mogućnosti da dugoročno plaćaju porez.

Sekretar za finansije Grada Beograda Slobodan Milosavljević, kako se naglašava, kazao je da je prethodni Zakon o porezu na imovinu bio povoljniji jer je obuhvatao i amortizaciju i druge olakšavajuće kriterijume.

On je najavio da radna grupa u Beogradu već priprema akta za sledeću godinu i da bi u tom paketu mogle da se nadju i odluke o utvrdjivanju fer vrednosti imovine za privredu i realnih cena za građane kao osnovice za oporezivanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar