Pala cena kvadrata: Ovde košta duplo manje

Podgorica - Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila je 1.100 evra i veća je pet odsto u odnosu na isti period lani.

Iz Monstata je saopšteno da je prosečna cena kvadratnog metra u novogradnji šest odsto manja u odnosu na prvi kvartal.

Prema podacima Monstata, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u drugom kvartalu u Podgorici je iznosila 1.120 evra, Baru 1.460, Budvi 1.260 i Nikšiću 550 evra.

“Razlike u prosečnim cenama stanova u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju”, navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da ukoliko je učešće tih stanova veće, cena stanova u novogradnji je značajno niža od prosečne tržišne cene, odnosno ukoliko je učešće manje, prosečna tržišna cena će biti veća.

Iz Monstata je saopšteno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cena stana obuhvata cene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar