Odzvonilo: Neće više moći da vam uzmu stan zbog 6.000 dinara duga?

Uskoro bi Zakon o izvršenju i obezbeđenju trebalo da se promeni, a izmene ovog Zakona trebalo bi da u skupštinsku proceduru uđu u prvoj polovini ove godine.

Naime, mnogi građani su zbog dugova od nekoliko hiljada evra ostali bez prilično velike imovine i nekretnina. To bi od naredne godine trebalo da se promeni jer je formirana radna grupa koja već nekoliko meseci radi na izmeni propisa koji regulišu ovu oblast.

Jedna od bitnih novina je da u buduće izvršitelji neće moći da prodaju jedinu nekretninu, pod određenim uslovima, pojedincima i porodici koji bi posle te prodaje praktično ostali na ulici. Takođe, trebalo bi i da se preispita deo plate ili penzije koja može biti predmet izvršenja, piše Dnevnik.

Da se radi o izmeni koja je i više nego neohodna govori i to da je ovaj način namirenja dospelih obaveza dosta čest. Tako je 2017. godine preko izvršitelja prodato čak 3.736 nekretnina ili po 300 svakog meseca. U kakvom su se položaju danas našli neki od tih ljudi ne treba posebno objašnjavati.

O izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ministraka pravde Nela Kuburović kaže da se u praksi pokazalo da se nepokretna imovina i ona pokretna veće vrednosti od potraživanja prodaju i zbog dugova manje vrednosti.

“Mora se voditi računa o načelu srazmere i preispitati da li se načelo srazmere na odgovarajući način primenjuje“, kaže Nela Kuburović.

Izvršitelji neplaćene obaveze često namiruju iz redovnih primanja – plata i penzija. Nova rešenja išla bi na to da je moguće blokirati samo polovinu plate ili penzije. Od trećine plate ili penzije malo ko u Srbiji može da živi pa dužnik tako zapada u još veće probleme i nove dugove, odnosno čeka sledeće izvršenje. Blokada polovine primanja trebalo bi da im pomogne da stanu na noge.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar