Od oduzetih nekretnina mesečno 100.000 evra kirije

U Srbiji je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom doneo dobre rezultate koje su mnogi osporavali zbog prodaje na aukcijama privremeno oduzetih pokretnih stvari. Sada se privremeno oduzeta imovina čuva do pravosnažnosti presude. Zakon nalaže da se novac, koji je privremeno oduzet, može dati na korišćenje privrednim društvima, uz kamatu koju je propisala NBS.

Inače, kod nas je do sada manji deo kriminalne imovine trajno oduzet, a veći deo privremeno, a od izdvajanja oduzetih nepokretnosti država mesečno inkasira oko 100.000 evra, što je tri puta više nego pre godinu dana.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu bivšem komadantu JSO Milorad Ulemek Legija, koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, trajno je oduzeta kuća od 178 kvadrata u Žarkovu, nakon što je utvrđeno da je stečena kriminalom.

Ova kuća je, inače, Ulemeku oduzeta još 2012.godine jer nije uspeo pred sudom da dokaže da je kupljena na legalan način. Sud je tada utvrdio da postoji velika razlika između njegovih primanja i kupoprodajne cene kuće.

Za četiri godine postojanja Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom proisteklom iz krivičnog dela prikupila se pozamašna imovina. Tako je u njenu nadležnost došlo više desetina stanova, kuća, preduzeća. Deo imovine je, međutim, vraćen pošto su opštuženi oslobođeni dok je deo trajno oduzet i postao je vlasništvo države. U gotovo 200 postupaka pokretna i nepokretna imovina oduzeta je od oko 350 osuđenika.

Prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva pravde navodi se da se među oduzetim nekretninama nalazi i vila na Vračaru , procenjena na oko dva miliona evra. Taj objekat je ustupljen gradu Beogradu i u njemu se danas nalazi vrtić “ Maza”. Od svih optuženih privremeno je oduzeto ukupno 237 stanova i oko 50 kuća. Većina stanova se iznajmnjuje po mesečnoj kiriji između 150 i 250 evra, a od toga svakog meseca prikupi se oko 100.000 evra.

Osim stanova i kuća na spisku oduzetih nekretnina su i apartmani na turističkim lokacijama kao što su Zlatibor i Fruška gora. Na spisku oduzete imovine kojom danas raspolaže Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom nalazi se i 66 garaža, 65 poslovnih objekata, više desetina hiljada hektara zemljišta, dve bezninske pumpe i dve hale. Od optuženih za razna krivičnadela oduzeto je i oko 60 preduzeća i dve zemljoradničke zadruge, četiri hotela, pet restorana , deo odmarališta u Hrvatskoj i autobuska stanica.

Prema rečima Vladimira Đeklića iz Direkcije za oduzetu imovinu svi koji su iznajmili stanove koji su oduzeti od kriminalaca nisu imali nikakvih problema, niti uznemiravanja, niko ih nije posećivao, a preduzeća koja su sada pod njihovom ingerencijom nisu otpuštala radnke niti smanjivala plate. Naglašava da je Direkcija, u skladu sa izmenama zakona od prošle godine, dala kredit za dva privredna društva, kako bi se održalo poslovanje.

Pored nepokretnih od optuženih se oduzimaju i pokretne stvari . Kako one vremenom gube na vrednosti, a prema Zakonu o oduzimanju, deo njih se prodaje a vlasniku, ukoliko ne bude osuđen, vraća protivrednost u novcu. Oduzete dragocenosti čuvaju se u sefu Narodne banke Srbije. Od 2009. godine tu se nalazi 17 kilograma zlatnog nakita, 11 kilograma zlata u polugama, 16 skupocenih ručnih satova, 29 umetničkih slika, 33 rimska novčića iz 3. i 4. veka, torbica Merlin Monro...

Rekorder po oduzetoj imovini je i dalje Darko Šarić, optužen za trgovinu narkoticima i pranje novca. Na posebnom računu čuva se 140.930 evra kao i 1.764.533 dinara, oduzetih od Darka Šarića i ljudi koji su mu bliski. Direkcija izdaje njegove, ali i od njemu bliskih lica i srodnika, zaplenjene stanove, kuće i garaže, nekoliko preduzeća u Vojvodini i jedan automobil. Nameštaj, urađaji i ostali inventar zaplenjeni iz pomenutih objekata su ranije prodati na aukciji, kako im vrednost ne bi propala do okonačanja krivičnih postupaka protiv Šarića. Dati su u zakup i njegova tri apartmana na Zlatiboru kao i hotel “ Putnik” u Novom Sadu, koji je takođe privremeno oduzet od Šarića.

Novosađaninu Mići Nikoliću Sarmi (58) prošle godine privremeno je oduzeto 29 stanova u Novom Sadu od 30 do 200 kvadratnih metara, zatim 15 garažnih mesta, 20 lokala, kao i gradsko građevinskog zemljište u Subotici, jer se sumnja da je imovinu stekao trgujući drogom. Apelacioni sud u Beogradu objavio je sredinom jula prošle godine na svom sajtu da je potvrdio rešenje Specijalnog suda u Beogradu kojim je od Nikolića privremeno oduzeta imovina za koju postoji osnovana sumnja da je proistekla iz krivičnog dela.

Nikolić je martu 2012. godine uhapšen s još sedam saradnika u Novom Sadu i Kraljevu, u akciji Bezbednosno-informativne agencije, Uprave kriminalističke policije Novi Sad, Protivterorističkom jedinicom i Tužilaštvom za organizovani kriminal. Tužilaštvo je tada saopštilo da su uhapšeni pripadnici organizovane kriminalne grupe koja se duže bavila krijumčarenjem “skanka” koji su, kako se sumnja, nabavljali na KiM.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar