Od 1. marta građevinske dozvole za manje od mesec dana

Sve lokalne samouprave će do 1. marta morati da počnu u potpunosti da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji i izdaju građevinske dozvole u roku za manje od mesec dana.

Sve lokalne samouprave u Srbiji će do 1. marta morati da počnu u potpunosti da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji i izdaju građevinske dozvole u roku za manje od mesec dana, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je na skupu sa predstavnicima svih opština i gradova u Srbiji rekla da će već sledeće nedelje početi edukacija lokalnih službenika.

Mihajlović je na skupu u Skuštini Srbije najavila da će biti napravljen i rang lista lokalnih samouprava po brzini izdavanja dozvola, tako da će se one takmičiti da budu što bolje rangirane zbog potencijalnh investitora.

"Mi imamo neke opštine koje već sada izdaju građevinske dozvole za 4,5 ili 10 dana, ali njih je manji broj i mi hoćemo da sve budu tako dobre i da se u celoj Srbiji gradi", istakla je Mihajlović.

Ona je kazala da je sve to uslov da bi do kraja ove godine mogla da bude uvedena i elektronska građevinska dozvola. Mihajlović je navela da će Ministarstvo uvesti i "SOS" telefon za lokalne samouprave na kome će njihovi službenici moći da dobiju sve informacije od ministarstva ako naiđu na neke probleme u primeni zakona. Ona je takođe istakla da je cilj vlade da 2015. bude godina realizacije mnogih projekata i da će biti mnogo više gradilišta i investicija.

Mihajlović je rekla da su se odazvali predstavnici svih lokalnih samouprava i došli na sastanak na kojem će im biti objašnjeno šta i kako treba da rade.

"Moraju tako da budu osposobljeni da svakom potencijalnom domaćem i stranom investitoru može da se izda građevinska dozvola za manje od mesec dana uz poštovanje cele procedure", naglasila je Mihajlović.

Ona je takođe rekla da će puna primena Zakona o planiraju i izgradnji koji predviđa objedinjenu proceduru i izdavanje dozvola za 28 dana, smanjiti gradnju nelegalnih objekata u Srbiji.

"Želimo da postoji zdrava konkurencija između opština i gradova u izdavanju građevinskih dozvola jer će od toga zavisiti i priliv investicija i nivo uposlenosti", dodala je Mihajlović.

Ministarka je ponovila da će Zakon o konverziji građevinskog zemljišta biti u skupštini već u martu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar