NS: Socijalni stanovi za šest meseci

Izgradnja socijalnih stanova u Kisačkoj ulici, trebalo bi da bude zaršena u maju sledeće godine. Do tada se očekuje i konkurs za njihovu prodaju. Porodica koja želi da kupi takve stanove ne sme da ima stan u svom vlasništvu, odnosno odgovarajući broju članova. Izvesno je da će biti propisana i visina primanja, a bodovaće se i zdravstveno stanje.

Kada ova zgrada bude završena, imaće 35 stanova, površine od 30 do 80 metara kvadratnih, tri lokala i garažu ispod cele etaže. A ranije ankete su pokazale da je više od 600 porodica zainteresovano za kupovinu stanova po cenama nižim od tržišnih, uz period otplate na 20 godina i učešće do deset odsto.

"Konkurs još nije raspisan, zato što je u fazi izrade novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji obuhvata i socijalnu gradnju, odnosno ubuduće stambenu podršku. On bliže određuje uslove za konkurisanje. Imamo najave da će u narednih mesec dana biti u Skupštini. Sledi formiranje komisije, koja bi znala kriterijume na osnovu kojih će da formira liste", kaže Ratko Rogan, direktor Stambene agencije Novog Sada.

Procenjuje se da bi stan u Kisačkoj koštao između 700 i 800 evra po kvadratu.

Izgradnja socijalnih stanova planirana je i na Novom naselju. U Ulici Momčila Tapavice, trebalo bi da se nađe zgrada sa 200 do 220 stanova.

Ove godine trebalo je da bude pripremljen projekat za njenu izgradnju, koja bi počela sledeće godine, a stanovi u Ulici Momčila Tapavice bili bi jeftiniji, nego u Kisačkoj. Međutim, Stambena agencija nije dobila potreban novac.

"Nažalost, Grad nije sproveo odluku Stambene komisije koja je opredelila 40 miliona dinara za izgradnju zgrade u Kisačkoj i mi smo sva sredstva koje imamo preusmerili na izgradnju te zgrade, jer nam je to bio prioritetniji projekat, nego da radimo projektovanje zgrade za koju još nemamo sredstva. Nadamo se da će sledeće godine novac biti prebačen Stambenoj agenciji i da ćemo moći da krenemo u projekat u Ulici Momčila Tapavice parcijalno", veli Rogan.

Pitanje je kada će se u zgradu na Bistrici useliti stanari. Direktor Stambene agencije nam je rekao da je ona deo projekta Banke za razvoj Saveta Evrope, koji je zaustavljen na nivou Republike, a sredstva su preusmerena stradalima u poplavama. Rogan ipak ističe da Stambena agencija nije odustala od te parcele, ali i naglašava da je koncept neprofitne gradnje ugrožen najavom skidanja Stambenih agencija sa budžeta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar