Novosađani neprijatno iznenađeni: Povećan porez na stan

Sledeće sedmice na području Novog Sada trebalo bi da budu dostavljena sva rešenja o iznosima ovogodišnjeg poreza na imovinu građana, koji je za oko procenat uvećan u odnosu na lanjske. Kako napominju u Gradskoj poreskoj upravi, uručenje rešenja za ukupno 151.633 poreska obveznika počelo je 10. maja i trajaće deset radnih dana.

- Visina utvrđenog zaduženja po osnovu poreza na imovinu fizičkih lica nije znatnije promenjena u odnosu na prošlogodišnji iznos s obzirom na to da nije menjana odluka o određivanju zona na teritoriji grada. Ta odluka, doneta 2014. godine, sadrži i koeficijente za nepokretnosti u zonama prema kojima se utvrđuje porez na imovinu - objašnjavaju u toj upravi.

U skladu sa novim rešenjima, za vlasnike stanova u prvoj gradskoj stambenoj zoni ovo poskupljenje iznosi 1,10 odsto, oni u drugoj plaćaju 1,11 procenata više, a vlasnicima stanova u trećoj zoni taj porez je uvećan za 1,05 odsto.

Prema toj računici, za stan površine 50 kvadratnih metara u prvoj zoni, star 10 godina, lane je porez iznosio ukupno 9.240 dinara, dok ove treba izdvojiti 101 dinar više. Imajući u vidu kvartalno plaćanje poreza, to znači da građani svaka tri meseca daju više za 11 do 25 dinara na ime te poreske obaveze.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar