Novim zakonom brzo i jeftino ozakoniti kuće i stanove

Novi zakon o ozakonjenju objekata, koji predviđa da je za legalizaciju porodične kuće do 100 metara kvadratnih u Beogradu potrebno prosečno oko 100 evra, biće donet do kraja oktobra, najavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović.

Nacrt zakona o ozakonjenju objekata predviđa 238 puta niže troškove i tri puta manje dokumenata, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Na primer, do sada je za porodičnu kuću do 100 kvadrata bilo potebno šest dokumenata i 2,855 miliona dinara, dok će se sada tražiti dva dokumenta i 12.000 dinara - 9.000 dinara za izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine na objektu i 3.000 dinara za taksu lokalnoj samoupravi.

- Želimo da uvedemo red u građevinarstvo, i stavimo tačku na problem legalizacije. Hoćemo na brz i jeftin način da sprovedemo legalizaciju - rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će Zakon o ozakonjenju odmah po usvajanju u Skupštini stupiti na snagu i da će obuhvatiti oko 1,47 miliona nelegalnih objkekata, od čega je oko polovina - 771.000 već od ranije u postupku legalizacije odnosno njihovi vlasnici su podneli zahteve.

Mihajlović je rekla da će u narednih mesec dana biti sprovedena javna rasprava o zakonu.

Ministarka je istakla da će se rešenje o ozakonjenju izdavati za najmanje 23 dana, a najviše 143 dana.

- Očekujem dobru javnu raspravu, 22. septembra imamo prvu javnu raspravu i očekujem sugestije od svih institucija - rekla je ona.

Oni koji su podneli zahtev do februara 2014, a ako su dostavili dokaze plaćaće taksu za "ozakonjenje", dok oni koji nisu podneli zahtev do tog roka, nakon popisa inspekcije, moraće da dostave dva dokumenta - izveštaj o zatečenom stanju objekta i dokaz o pravu svojine, kao i da plate taksu za "ozakonjenje".

Vlasnici koji su podneli zahtev za legalizaciju objekata do 100 kvadrata plaćaće taksu od 3.000 dinara, do 200 kvadrata 10.000 dinara i do 300 kvadrata 20.000 dinara.

Kada je reč o komercijalnim objektima važiće ista procedura kao i za porodične kuće, s tim što će taksa za "ozakonjenje" biti 50.000 dinara za objekte manje od 1.000 kvadrata i dva miliona dinara za veće od 1.000 kvadratnih metara.

Za tu kategoriju objekata su predviđeni 107 puta manji troškovi za one manje od 1.000 kvadrata i 41 put manji za veće od 1.000 kvadrata.

Mihajlović je podsetila da će to biti šesti zakon o legalizaciji u prethodnih 18 godina i poručila da više neće biti novih zakona i produžavanja rokova i pozvala građane da legalizuju svoje objekte.

Ministarka je rekla da će postojati samo dve mogućnosti- da se objekti legaliziju ili sruše, kao i da će svima koji počnu sada da grade objekte kako bi iskoristili vreme do primene novog zakona, da neće moći da se legalizuju, jer će stanje biti provereno na terenu ortofoto snimcima.

Mihajlović je istakla da nijedan zakon o legalizaciji, od 1997. godine, nije zaustavio nelegalnu gradnju, iako je još 2002. gradnja bez dozvole označena kao krivično delo.

Ona je kazala da ovaj zakon neće biti vremenski ograničen i objasnila da ozakonjenje počinje danom donošenja zakona, kao i da građevinski inspektori imaju rok od šest meseci da popišu nelegalne objekte.

Vlasnici će imati rok 30 do 90 dana zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa da dostave dokaza o odgovarajućem pravu, za izveštaj o zatečenom stanju 30 dana, dokaz o plaćenoj taksi za "ozakonjenje" 15 dana i za izdavanje rešenja o ozakonjenju osam dana.

Za objekte za koje nikada nije podnet zahtev za legalizaciju, po završetku popisa, građevinska inspekcija će doneti rešenje o rušenju, koje se neće izvršavati do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja. Za objekte za koje ne bude izdato rešenje o ozakonjenju biće srušeni.

U postupak ozakonjenja se može ući od dana stupanja zakona na snagu ukoliko je već podnet zahtev za legalizaciju, kada građevinski inspektor dostavi rešenje o rušenju nadležnom organu ukoliko je nelegalni objekat utvrđen popisom na osnovu zakona.

Zatim od dana dostavljanja spisa nadležnom organu (što dostavlja katastar) ukoliko nije okončan potupak po Zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine na bespravnim objektima, kao i u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona ukoliko je upisana svojina po Zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine na bespravnim objektima.

Više se neće plaćati naknada za uređenje, administrativna taksa i taksa za upis prava svojine sa administrativnom taksom.

U Srbiji je trećina svih objekata nelegalna, a više od 70 odsto njih su stanovi i porodične kuće.

Kada je reč o stanovima, ako je zgrada legalizovana i podnet zahtev za legalizaciju plaćaće se samo taksa, dok ako nije podnet zahtev moraće i izveštaj o zatečenom stanju i dokaz o pravu svojine.

Ako ni zgrada ni stan nisu legalizovani dovoljno je da jedan vlasnik stana podnese zahtev.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar