Novi stanovi za 20 porodica iz Bujanovca

Na svetski Dan izbeglica 20 porodica iz Bujanovca preselilo se u nove socijalne stanove, izgrađene zahvaljujući projektu EU i finansijskoj podršci od 330.000 evra, objavljeno je na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

"Njihovo preseljenje će omogućiti zatvaranje kolektivnog centra 'Salvatore', jednog od najneuslovnijih kolektivnih centara u zemlji. Projekat je sufinansirao i sproveo UNHCR dok je grad Bujanovac donirao građevinsko zemljište i infrastrukturu".

"Iako je UNHCR u svom izveštaju naveo da broj izbeglica u svetu raste, meni je zadovoljstvo što mogu da kažem da njihov broj u Srbiji opada, zahvaljujući finansijskoj podršci EU i velikom zalaganju Komesarijata, UNHCR-a i drugih partnera", rekla je Jolanda San Hose, šefica operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji prilikom ceremonije uručivanja ključeva.

Ona je navela da ima simbolike u tome što se baš danas, na Dan izbeglica, zatvaraju vrata kolektivnog centra "Salvatore", kako je ocenila, "jednog od najgorih u Srbiji".

"Osim toga, ovo nam daje snagu da zajedno sa Komesarijatom nastavimo misiju i zatvorimo preostale kolektivne centre u Srbiji", rekla je San Hose.

Zgrada u Bujanovcu je poslednji u nizu projekata koje je finansirala EU u cilju pronalaženja dugotrajnih stambenih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica.

EU je tokom 2013. izgradila 25 stanova u Zaječaru i Gadžinom Hanu, 11 montažnih kuća u Požegi i dala 45 grantova za 45 seoskih kuća, te dodelila 66 paketa građevinskog materijala.

Od kada je 2000. godine EU započela sa pružanjem pomoći izbeglicama i interno raseljenim licima u Srbiji, broj kolektivnih centara smanjen je sa 388, u kojima je bilo smešteno približno 27.000 ljudi, na 14 koliko ih je danas.

"Zajedno sa predanim timom Komesarijata za izbeglice naporno ćemo raditi svakog dana, sve dok ne budemo sigurni da su zatvoreni svi kolektivni centri u Srbiji", rekla je San Hose.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar