Novi Sad: Povećanje poreza 300 odsto – lažna vest

Novi Sad - Novosadska Gradska uprava otvoriće dodatne šaltere kako bi građani koji imaju primedbe na poreska rešenja lakše rešili probleme, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

"Rešavanje žalbi i prigovora iz ove godine biće prioritet uprave i u najkraćem roku će sva rešenja za koja se utvrdi da je poreska obaveza nepravilno iskazana biti ispravljena i zamenjena", navodi se u saopštenju.

Poreska uprava Grada Novog Sada donela je 140.578 rešenja o porezu na imovinu za fizička lica na području gradskih opština Novi Sad i Petrovaradin, što je oko 3.500 rešenja više u odnosu na prošlu godinu.

"Iako se u medijima pominju samo pojedinačni slučajevi građana koji su dobili uvećan porez na imovinu, važno je da se stvari predstave objektivno i istakne da ima i onih koji će ove godine plaćati manji porez", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će svi građani koji su ranijih godina realno prikazivali vrednost svoje nepokretnosti, ove godine primenom novog Zakona o porezu na imovinu dobijati rešenja sa uvećanjem poreza od 10 do 30 odsto, u zavisnosti od zone.

"Postoje i oni koji su primenom nekadašnjeg koeficijenta kvaliteta drastično smanjivali tržišnu vrednost nekretnine i u tim slučajevima se povećanje kreće od 40 do 60 odsto, ali na sreću nema mnogo takvih slučajeva", piše u saopštenju.

Dodaje se da je "lažna" vest iz nekih medija da je u nekim slučajevima povećanje i do 300 odsto, a "još gore je" što se to prikazuje kao masovna pojava.

Član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić ocenio je da je moguće da se u preko 140.000 odšampanih rešenja gradskoj Poreskoj upravi potkrala po koja greška.

On je tada rekao da je u mnogim slučajevima do povećanja iznosa poreza došlo i zbog neistinitog prikazivanja kvaliteta nepokretnosti prilikom podnošenja poreske prijave.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar