Novi Sad: Porez veći i zbog lažiranja podataka

U Novom Sadu je početkom avgusta počela podela rešenja za porez na imovinu. Iznosi su znatno veći, a neki Novosađani su dobili i dva različita rešenja za isti stan. Član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić ocenio je da je moguće da se u preko 140.000 odšampanih rešenja gradskoj Poreskoj upravi potkrala po koja greška. On je rekao da je u mnogim slučajevima do povećanja iznosa poreza došlo i zbog neistinitog prikazivanja kvaliteta nepokretnosti prilikom podnošenja poreske prijave.

Na adresu Josifa Đuraka iz Novog Sada stigla su dva poreza za isti stan, jedno na ime njegove supruge, a drugo na njegovo ime.

Na rešenjima stan ima dve različite kvadrature, pa se i iznosi razlikuju.

Kako tvrdi, na rešenju na kojem je kvadratura stana 66,5 kvadratnih metara, podaci su iz Katastra nepokretnosti, dok su na drugom podaci iz JKP "Informatika", i to na grejnu površinu stana.

"Pošto ja plaćam Informatiku, a poresku obavezu je žena potpisala da se ne deli na dva dela i ona to uredno plaća. Ovaj prvi račun je u redu, s tim što je za dve godine 140 posto povećan. Ovaj drugi, na isti stan sa umanjenjem od pet kvadrata, 30 odsto je skuplji", objašnjava Josif Đurak.

Pored kvadrature i iznosa, na rešenjima se razlikuju i stope amortizacije, pa je na prvom ona 40 odsto, dok je na drugom 11,2 procenata.

"U prevodu rečeno, dobio sam porez za stan koji nemam, pa bih zamolio izdavaoca rešenja da mi dodeli stan, pa ću rado da platim", pomalo ironično ističe Đurak.

Osim toga, dodaje i da zbog zbrke koja je nastala, smatra da čitava poreska služba ne deluje ozbiljno, kao i da ne želi da se žali na rešenje za stan koji ne poseduje.

Član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić ocenio je da je moguće da se u preko 140.000 rešenja gradskoj Poreskoj upravi potkrala neka greška, kao i da sve žalbe mogu da se podnesu na šalterima u Gradskoj kući, putem pošte ili i-mejla.

Mandić je dodao da ne misli da se radi o drastičnom kašnjenju poreskih rešenja, te da je primenom novog zakona trebalo pripremiti rešenja za masovnu štampu.

"Dodajte na to da u Novom Sadu ima oko 3.000 poreskih obveznika više u gradu, tako da, uz kašnjenje od mesec ipo dana, mislimo da smo uradili dobar posao", istakao je on.

Mandić je rekao da nije tačno da je na svim poreskim rešenjima ovogodišnji iznos veći od prethodnih godina, već da ima i rešenja koja su smanjena.

On je objasnio da je osnovni kriterijum za obračun poreza na imovinu vrednost nekretnine, koja se množi sa poreskom stopom.

U starom zakonu, dodao je on, osnovicu poreza na imovinu činila je njena tržišna vrednost, koja se određivala na osnovu osnovnih i korektivnih elemenata, a utvrđivao ju je poreski organ na čijoj teritoriji se nepokretnost nalazi.

Osnovni elementi su korisna površina i prosečna tržišna cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji opštine. Korektivni elementi su lokacija i kvalitet nepokretnosti, kao i drugi elementi koji se utvrđuju u svakom konkretnom slučaju.

"U novom zakonu nema tog koeficijenta kvaliteta nepokretnosti, to jest, da li objekat ima parket, bravariju i kakav je njihov kvalitet. Tržišna vrednost je osnovni faktor koji sada određuje osnovicu. Oni koji su prošlih godina realno prikazivali stanje svojih kuća i stanova, blizu tržišne vrednosti, imaju povećanje od 18 do 20 odsto. Oni koji su svoje objekte prikazivali kao ruševne, bez parketa i solidne stolarije, imaju drastično povećanje, jer sada ne mogu sami sebi da umanje tržišnu vrednost", objasnio je Mandić.

On je dodao i da se rešenja šalju i za objekte koji su u postupku legalizacije.

Mandić je rekao da na visinu poreza utiče i lokacija, da je Novi Sad imao četiri zone, a da je sada dodata i peta zona, u koju spadaju Stepanovićevo, Budisava, Klisa, Slana bara, Adice, neki delovi Telepa, te da tu ima smanjenja.

"Ovakvo rešenje nije idealno, jer bi mogli, na primer, Telep da podelimo u nekoliko zona, prema stanju ulica, infrastrukturi… ali bi to onda vodilo u bezbroj zona", zaključio je on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar