Novi Sad: Niče 45.000 kvadrata, za neimare nema zime

Neimari Novog Sada i okoline ne moraju da strahuju za posao naredne dve godine. Bar njih 1.000, kada zažive planovi kompanije "Galens invest", biće angažovani na izgradnji višespratnice, površine 45.000 kvadratnih metara, koja bi mogla da postane još jedan od simbola Novog Sada. Ova investicija vredna je čak 50 miliona evra.

Prema rečima Aleksandra Galića, direktora kompanije "Galens invest", čim pristignu sve neophodne dozvole, a najverovatnije već krajem godine, krenuće i radovi na izgradnji poslovno-stambene zgrade.

Ovoj investiciji se raduju i u Samostalnom sindikatu građevinaca Novog Sada, jer podrazumeva da bi broj zaposlenih, u ovoj grani, u Novom Sadu, mogao da se poveća za trećinu.

- Verujemo da će angažovanim radnicima biti plaćeni svi porezi i doprinosi, odnosno, da će se i na taj način novac vratiti u budžet - ističe Josip Modić, predsednik ovog sindikata. - Činjenica je da je odlazak u stečaj velikih građevinskih kompanija, pre svega "Budućnosti" i "Neimara", ostavio mnogo građevinaca bez posla, tako da je svako zapošljavanje, a posebno ovako veliko, dobro došlo.

Stručnjaci su, inače, preračunali da bi ovaj posao mogao da poveća vrednost društvenog proizvoda Srbije između 0,2 i 0,3 odsto, pre svega pokretanjem industrije vezane uz građevinarstvo, tim pre što je zgrada sličnih gabarita u Novom Sadu poslednji put građena pre nekoliko godina.

- Atraktivno zemljište u najstrožem centru grada kupili smo od Erste banke i na njemu se trenutno nalazi parking - objašnjava Galić. - Ovih dana privodimo kraju zatvaranje finansijske konstrukcije, a sami gabariti zgrade još nisu precizno određeni, tim pre što planiramo da ih definišemo kada dobijemo precizne uslove, odnosno, kad se završe poslovi oko izmene regulacionog plana ovog dela grada.

"Galens", kako navodi naš sagovornik, zasada ima pripremljen idejni projekat, u čiju su izradu bili uključeni eminentni domaći i strani arhitekti.

- Ovaj projekat, naravno, može se, i mora prilagoditi zahtevima, odnosno, odredbama gradskih vlasti i gradskih urbanista - jasan je Galić. - Sigurno je, međutim, da će nova zgrada biti spoj moderne i klasične arhitekture, koja bi trebalo da ulepša ovaj deo grada, ali i da ne zakloni ni jednu od građevina koje već postoje u ovom delu, pre svega zgradu pošte, delo arhitekte Dragiše Brašovana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar