Novi Sad: Kvadrat za godinu skočio 250 EUR, ovo su cene

Gradilo se na svakom koraku, a intresovanje za kupovinu novih stanova bilo je ogromno.

Stanovi su se dobro prodavali, cene kvadratnog metra su rasle, a onda je stigla kriza i izgradnja je gotovo potpuno prestala. Tada su i cene krenule naniže, ali se, kao i u svakom poslu, tržište prilagodilo situaciji. Da li je posle više godina počelo nešto da se menja, jer su cene kvadratnog metra stanova u Novom Sadu u odnosu na prošlu godinu nešto više, videće se. Naime, sad za kvadrat stana u novogradnji treba od oko 50 pa do oko 250 evra više nego lane. Uz to, sada je veća razlika između cene kvadratnog metra starih i novih stanova.

Oni koji žele da kupe stan najbolje će proći ako to učine direktno preko investitora jer je tada cena kvadratnog metra najpovoljnija. Oni koji se odluče da kupe stan u novogradnji uz asistenciju neke do agencija za nekretnine će za kvadratni metar, u zavisnosti do lokacije i veličine stana, morati da odvoje od oko 1.000 evra, koliko košta na, recimo, Telepu, pa i do oko 1.800 evra, ukoliko žele da stanuju u centru grada ili nekoj od najatraktivnijih ulica u blizini centra.

„Tržište nekretnina je živo i interesovanja ima, a ponuda je i dalje bolja od tražnje. Ipak, izvesno je da kvalitetni stanovi, koji zadovoljavaju niz zahteva, od dobre lokacije, odgovarajuće spratnosti, kvaliteta izgradnje… nedostaju“, kaže Dragan Rabatić.

Po rečima izvršnog dekrektora „Solis nekretnina” Dragana Rabatića, velike promene cena kvadratnog metra stana u odnosu na godinu ranije nema, ali se može reći da je za stanove u novogradnji primetno da cene idu naviše.

„Trenutno je u Novom Sadu velika produkcija novih stanova, a ima i najava da će se još graditi, i veliko je pitanje da li će tržište uspeti to da apsorbuje ili će doći do zasićenja i do pada cena kvadratnog metra“, kaže Rabatić.

Što se tiče cena, ukazuje on, one su, u zavisnosti od lokacije, različito i povećane, pa je tako na bulevarima koji su poslednjih godina izgrađeni kvadrat skuplji oko 50 evra nego lane, dok je cena kvadrata u centru grada viša i do 250 evra.

„Tako se kvadrat novih stanova na novim bulevarima kreće od oko 900 do 1.200 evra, oni u centru su skuplji i nude se i po 1.800 evra kvadrat, dok je na Grbavici cena stanova u novogradnji oko 1.300 evra“, kaže Rabatić.

On ističe da, osim lokacije, na cenu stanova utiče i njihova veličina, spratnost i kvalitet zgrade... Takođe, Rabatić kaže i da je kvadratni metar manjih stanova skuplji te da se to odnosi na nove stanove, ali i na one građene ranije.

„Kod starih i starijih stanova situacija je nešto drugačija i cena se neretko spušta pa je kvadratni metar od oko 800 do oko 1.000 evra, a na Grbavici oko 1.150 evra, a za stanove veće kvadrature na toj lokaciji – oko 850 evra“, ukazuje Rabatić.

I u „Bomil nekretninama” kažu da su stanovi u novogradnji poskupeli, i to oko 150 i 200 evra po kvadratnom metru na najtraženijim lokacijama, odnosno do oko 100 evra na lokacijama van centra grada.

„Kvadratni metar stana u novogradnji u centru je od oko 1.600 do 1.800 evra, na Grbavici oko 1.350, dok je u istalim delovima grada – Detelinara, Telep... od oko 1.000 do oko 1.200 evra“, kaže agent u „Bomilu” Milan Pulai.

„Nešto su skuplji i stari stanovi pa je recimo kvadratni metar stana na Staroj Detelinari sada oko 700 evra, dok se na limanima kvadrat kreće od oko 900 evra, ako je stan veće kvadrature, do oko 1.000 evra, koliko košta kvadrat, recimo, dvosobnog stana.“

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar