Novi Sad: Drastičan pad gradnje i prodaje stanova

Posle drastičnog pada obima gradnje i prodaje stanova na početku svetske ekonomske krize, 2008. godine, tržište nekretnina u Novom Sadu u poslednjih šest godina miruje. Investitori su sada oprezni u gradnji, a malobrojni kupci za svoj novac traže kvalitet i čiste papire.

U novosadskoj građevinskoj firmi „Erker-inženjering“ kažu da su svojevremeno završavali jednu zgradu godišnje, koja je unapred bila rasprodata, ali da su sada usporili gradnju, kako ne bi došli u poziciju da nagomilavaju neprodate stanove.

- Generalno, Novom Sadu je potrebno stanova ali je problem što je definitivna besparica kod nas. Subvencionisani krediti su stali, a onaj ko je mogao da uzme kredit onga je uzeo. Dakle, suzio se broj kupaca koji mogu da kupe stan – kaže Stevan Pejić iz „Erker-inženjeringa“.

Pozitivna stvar koja je proistekla iz smanjenja stanogradnje jeste to što sada malo više grade oni investitori koji imaju novca, a manje se gradi na veresiju. Što se tiče kupovine, kriterijum je više kvalitet stanova i uknjižba nego cena. A kada je reč o ceni, one se u proseku kreću od 1200 evra po kvadratu za garsonjeru, 1.100 za stanove srednje veličine, do 900 evra za kvadrat dupleksa i velikih stanova. Međutim, obim njihove prodaje gotovo je isti kao i na početku svetske ekonomske krize 2008. godine.

- To podrazumeva da je smanjen obim stanogradnje, za ono što se napravi duži je i teži put do kupca. Znači, težište se pomerilo sa predugovaranja i kupovine u izgradnji na gotove stanove. Većina stanova se kupuje na kredit – objašnjava Saša Kragulj iz novosadskih „Haus nekretnina“.

Postavlja se pitanje može li se stanogradnja i prodaja vratiti barem na 50% obima iz perioda pre 2008. godine. Stevan Pejić sumnja u neko poboljšanje.

- Ne vidim da će ući neki novac kod nas pa da realizacija bude brža bolja i lakša – objašnjava on.

Inače, u novoizgrađenim zgradama u Novom Sadu, trenutno je svega 5 do 10 odsto neprodatih stanova, ali je obim stanogradnje prepolovljen u odnosu na period pre svetske ekonomske krize.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar