Novi Sad: Bez presude nema rušenja

Nakon najave ministarke građevine Zorane Mihajlović da će u Srbiji ove godine biti srušeno 2.600 od ukupno 300.000 zgrada koje ne mogu biti legalizovane, u Novom Sadu se, za sada, ništa ne dešava po tom pitanju.

Naime, kako nam je rekao v.d. načelnika „Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove“ Miloš Egić, procedura je takva da do sada nije pravosnažno okončan nijedan postupak na osnovu žalbi na rešenja o (ne)legalizaciji.

- Ukupno je podneto 44.938 zahteva za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole – kaže Egić - Od toga je trenutno u postupku 39.155. „Gradska uprava za urbanizam“ nadležna je za donošenje rešenja kojim odbija zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, odnosno legalizaciju objekta, kada u toku postupka, po zahtevu investitora, utvrdi da nisu ispunjeni uslovi za legalizaciju u skladu sa Zakonom o legalizaciji.

Upravo na to rešenje o odbijanju zahteva podnosilac zahteva može uložiti žalbu, a ako nju odbije drugostepena instanca, preostaje mu da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom.

- Zbog toga, po Zakonu o legalizaciji objekata iz 2013. i 2014. godine, naša uprava nije okončala nijedan postupak – istakao je Egić.

Po njegovim rečima, kada rešenje o odbijanju legalizacije konačno postane pravosnažno, „Uprava za urbanizam“ dostavlja ga gradskoj Građevinskoj inspekciji, koja je nadležna za sprovođenje postupka rušenja nelegalno izgrađenih objekata.

Tako veliki broj nelegalnih kuća i zgrada izgleda da predstavlja prevelik zalogaj za gradsku, a pogotovo državnu administraciju, koja od 2003. godine donosi zakone i najavljuje kraj legalizacije, kojem u Novom Sadu sigurno nećemo biti svedoci barem još nekoliko godina. Pogotovo ako se uzme u obzir da je rok za dostavljanje dokumenata koji nedostaju za legalizaciju produžen do 1. maja 2015. godine...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar