Notari zakočili prodaju stanova?

Za mesec dana, notari su sklopili više hiljada ugovora o prodaji nepokretnosti, ali ostaje problem prodaje stanova u izgradnji i onih u postupku legalizacije.

Notari svojom imovinom garantuju zakonitost i istinitost ugovora i kažu da sada traže model po kome će se takvi stanovi prodavati.

U Srbiji postoji 700.000 objekata u izgradnji ili u postupku legalizacije. Kupac se odlučivao da kupi takve stanove jer su jeftiniji, a investitorima je to više odgovaralo. Sada kada su notari zaduženi za sklapanje ugovora o prodaji tih nepokretnosti, proces je zaustavljen. Notari kažu da de će zauzeti stav o tome kako da se takvi objekti prodaju, s obzirom na to da oni garantuju za svaki deo ugovora, a kupac kupuje nešto što još ne postoji, objašnjava Miodrag Đukanović, predsednik komore notara.

- Mi nismo tu da zaustavljamo promet, ne radi se o tome da li će biti prometa, hoćemo da nađemo formu koja odgovara propisima koji su na snazi, vi biste ostavili dokumentaciju da se javite za dva tri dana - kaže notar Miodrag Đukanović

Pitanje je i kako će se za takve stanove dobijati krediti, ukoliko budu drugačije tretirani. U vezi sa uzimanjem kredita i notarima pojavio se i problem založne izjave. Do sada je ona koštala u sudu 500 dinara, a sada to može da košta i više od 20 hiljada i to sa smanjenjem notarske tarife od 60 odsto.

- Sada banke imaju u lancu i svoje zaštite imaju i notara koji odgovara za zakonitost te isprave. Znači pored založnog dužnika i notar se pojavljuje koja odgovara za zakonitost te isprave.

Advokati su u međuvremenu u štrajku, jer traže izmenu zakona o notarima i pratećih zakona. Ministar pravde Nikola Selaković podseća da je zakon usvojen još 2011., a da će izmena biti ako bude takva odluka ustvanog suda.

- Sada je trenutak donošenja zakona o notarima - rekao je Selaković

Ministar pravde tvrdi da je advokatima nudio da sastavljaju ugovore, ali da garantuju imovinom, kao i notari, što su, kaže Selaković, advokati odbili.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar