Notari uzimaju novac, kupcima stanova ostavljaju rizik

Prelazak prometa nekretnina u nadležnost notara pre oko dva i po meseca izazvao je dosta problema. Jedan od markantnijih bio je kupovina stanova u izgradnji. Te nekretnine su jeftinije pa su ih budući vlasnici rado kupovali.

Međutim, zbog teškoća kojih je bilo s njima, notari su odbijali da za te objekte daju bilo kakvu garanciju. Sada je rešenje pronađeno, ali kako.

U odgovoru koji je dostavila Pi-Ar služba beležničke komore kaže se da je rešnje takvo da kupac sam snosi rizik u slučaju da zgrada ili kuća koja se kupuje ne bude završena.

O tome šta se sada događa na tržištu stanova u izgradnji direktor prodaje u „Solis nekretninama“ u Novom Sadu Dragan Rabatić kaže da jedino što se dobilo od notarske službe jesu dodatni veći troškovi za kupca.

– Ne vidim baš nijedan razlog za uvođenje notara u tu oblast tako kako je sada – navodi Rabatić. – Ako će kupac nakon sklapanja ugovora sam snositi rizik, onda je takav isti ugovor mogao zaključiti sam s investitorom. Notarske usluge su onda samo nepotreban trošak i višak. Mi i dalje radimo s advokatima koji sačinjavaju ugvore. Onda ih nosimo notarima, koji udare svoj pečat i to debelo naplate. Imao sam prilike da pogledam dosta ugovora o prometu nekretnina koje su pisali notari. U tim dokumentima je deset odsto ono što su do sada radili advokati, a čak 90 procenata su ograđivanja notara od odgovornosti. Ne znam kome je trebala tako skupa institucija koja nije donela veću pravnu sigurnost.

U Javnobeležničkoj komori Srbije imaju svoj stav o tome. Javni beležnici rade ugovore o prometu stanova u izgradnji jer je to predviđeno Zakonom o prometu nepokretnosti. Želeli su da ujednače praksu pa se ta tema našla i na sednici Izvršnog odbora. Oni su tačno odredili dokumentaciju koja mora da postoji da bi se takav budući stan našao u ugovoru. To su važeća, odnosno pravosnažna građevinska dozvola, zatim potvrda o prijavi radova i specifikacija posebnih delova objekta. Obavezan je glavni projekat, odnosno strana koju overava odgovorni projektant i popis stanova. To je samo preporuka, a javni beležnici su samostalni u radu. U samoj Komori se nadaju da će ta preporuka pomoći da se javnobeležnička praksa ujednači.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar