Notari i dalje koče prodaju stanova

Notarska komora tokom sledeće nedelje doneće preporuku za ugovore o prodaji stanova koji su u izgradnji i legalizaciji.

Investitori se do tada uglavnom dovijaju, a agenti za nekretnine i predstavnici građevinske industrije kažu da su sve procedure usporene i da to na kraju najviše košta kupce, građane Srbije.

Četrdeset dana od kako je u Srbiju uvedeno javno beležništvo, a još nema jedinstvenog stava o prodaji najjefitinijih kvadrata, onih u izgradnji. Neki beležnici overavaju takve ugovore, a neki ne. Komora notara doneće preporuku tokom sledeće nedelje. Svaki zastoj u građevinskoj industriji mnogo košta, a u ovakvoj besparici trebalo bi učiniti potpuno suprotno, sve pojeftiniti i ubrzati, smatraju građevinski stručnjaci.

"Jer simbolična gradnja u Beogradu, sem velikih državnih projekata koji su većinom završeni što se tiče privatne inicijative, je veoma mala. Pretežno se traži predfinansiranje, kerditi koje stižu za početak posla oni to vraćaju sa jako velikim kamatama, ako im se ne obezbedi finansijska konstrukcija na vreme ulaze u problem ceo lanac koji radi na takvim objektima i na kraju sve to plati kupac", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Od uvođenja notara duže su procedure, smatraju i dugogodišnji agenti za nekretnine. Njihovo iskustvo je da od odnošenja dokumenata pa do overe ugovora kod notara prođe nedelju dana. Sigurnost prodaje je ista, procedura mnogo duža, kaže Katarina Lazarević iz agencije Alka.

Zakon o prometu nepokretnosti pred notarom je izjednačio objekte koji imaju građevinsku dozvolu i one koji su u postupku legalizacije. Po slovu zakona, notar bi trebalo da u zapis unese upozorenje da se radi o takvim stanovima, a može da odbije da sačini zapis samo ukoliko stranke odbiju da se upozorenje unese. Neki beležnici to već rade, ostali verovatno čekaju mišljenje komore, koje će, kako nam je obećano, stići sledeće nedelje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar