Niža kamata – veća tražnja za stambenim kreditima

Kamatne stope na istorijskom minimumu, Euribor u negativnoj zoni i blagi pad cena nekretnina – osnovni preduslovi za kupovinu stana, po oceni agenata, nikada nisu bili povoljniji. Banke, sa druge strane, nikada nisu nudile povoljnije uslove kreditiranja.

Već u prvim mesecima ove godine zabeležen je rast tražnje za kreditima za kupovinu nekretnina, pokazuju podaci Sosijete ženeral banke, a tokom maja odobreno je oko 20 odsto više stambenih kredita nego u istom periodu prošle godine.

- Građani koji imaju stabilan posao i redovna primanja lakše se odlučuju za kupovinu nekretnine na kredit. Na takvu računicu dodatno navodi činjenica da je mesečna rata gotovo ista kao i podstanarska kirija - objašnjava Biljana Popović, specijalista za upravljanje proizvodima u Sosijete ženeral banci i dodaje da se za ovu vrstu kreditiranja građani najviše zadužuju u evrima.

Sosijete ženeral banka osam godina zaredom odobrava subvencionisane kredite za vojna lica, u saradnji sa Ministarstvom odbrane a kamatna stopa za ove kredite je snižena na 3,2 odsto plus šestomesečni Euribor. Biljana Popović kaže da specijalna ponuda kamatnih stopa u ovoj banci postoji i za ostale građane.

- Za one koji nemaju svoj stan, nudimo kombinovane stambene kredite, jedinstvene po tome što klijenti posle tri godine sami mogu da odluče da li će nastaviti otplatu kredita sa fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom, bez dodatnih troškova - objašnjava Popović.

U okviru ponude, koja će trajati do septembra, fiksna kamatna stopa se kod ovih kredita u prve tri godine kreće od 2,95 do 3,45 odsto, a nakon toga varijabilna kamatna stopa je od 3,25 odsto plus šestomesečni Euribor do 3,95 odsto plus šestomesečni Euribor.

Prema njenim rečima, svi stambeni krediti koje odobrava Sosijete ženeral banka osigurani su kod Nacionale korporacije a ova banka želi da svojim klijentima pomogne da pronađu najpovoljnije rešenje za kupovinu nekretnine tako što kroz saradnju sa ličnim bankarima koji će ih finansijskim savetovanjem i podržati da što lakše prođu ceo proces kupovine i odobrenja stambenog kredita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar