Nelegalizovane stanove više niko ne kupuje

Godina na izmaku nije bila laka za trgovinu nekretninama. Besparica je pa kupci koji se nećkaju da uzmu kredit čekaju da cena stanova nastavi da pada. Uz sve to, trgovina nekretninama je došla u nadležnost beležnika, a ne sudova i advokata. Cene formalnosti kod sklapanja ugovora tako su se višestruko povećale. Stala je prodaja stanova u izgradnji i onih gde je postupak legalizacije u toku ili još nije ni počeo.

Uvođenje u celu priču o trgovanju nekretninama institucije javnih beležnika 1. septembra trebalo je da donese prodavcima, a posebno kupcima, veće troškove ali i veću pravnu sigurnost. Beležnici za ispunjenje stavki iz ugovora garantuju svojom ličnom imovinom. Tako je počelo pre tri i po meseca, ali nije dugo trajalo. Već krajem oktobra došlo je do promene propisa.

Beležnici nisu odgovorni za stanove u izgradnji koje grade investitori, zbog velikog rizika i još većeg broja prevarenih kupaca. Uvećani troškovi su ostali a veće sigurnosti nema. Iako to nema veze s beležnicima jer je višegodišnji problem, treba podsetiti na to da u Novom Sadu postoji Udruženje prevarenih kupaca, a investitori im duguju više od 40 miliona evra.

O tome kako sada stvari stoje u trgovini nekretninama govore podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije. Od kraja prošle godine pa do konca oktobra ove ukupna suma odobrenih stambenih kredita porasla je s 339,54 na 364,04 milijarde dinara, odnosno 7,2 odsto. To je i više nego skroman rezultat.

U agencijama za nekretnine kažu da se za kupovinu stanova i kuća najčešće odlučuju ljudi koji su došli do novca, i to malo veće sume, nasledstvom ili na drugi način. Uglavnom se traže objekti male kvadrature. Stanovi koji nisu legalizovani imaju nižu cenu, ali to donosi svoje probleme.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar