NEĆE STAN U PRIZEMLJU I NA PRVOM SPRATU Mnoge stambene jedinice u Obrenovcu još prazne iz OVOG RAZLOGA

U protekle tri godine tržište nekretnina u Obrenovcu jedva je stalo na noge nakon poplave, a i danas stanovi na nižim etažama i uz povoljne kvadrate ostaju prazni.

- Poplava, bolje reći potop, i njegove posledice, zaustavili su svaku veću poslovnu aktivnost tokom celog leta 2016. Tokom jeseni se funkcionalno stanje u gradu stabilizovalo, ali su se posledice odrazile i na tržište nekretnina. Sa gradnjom se nastavilo ili započinjalo tek posle godinu dana – kaže Igor Filimonović, vlasnik agencije za nekretnine iz Obrenovca.

U međuvremenu, na snagu je stupio Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, a sve je to uticalo da se tržište formira na drugim osnovama, dodaje on.

- Ranije je svaki 20. kupac nekretnine u novogradnji, u Obrenovcu, bio iz centralnih delova Beograda. Sada se to proredilo. Naglo je porasla tražnja za najam stanova, koja je izražena i danas. Zatim, jako je smanjeno interesovanje za nekretnine u prizemlju, pa čak i na prvom spratu, a i da se ne pominju one koje se nalaze u suterenima zgrada.

Na tržište nekretnina u Obrenovcu utiče dosta faktora kao što su blizina Beograda, privrednih aktivnosti termoelektrana, izgradnje budućeg autoputa i ostalih uticaja.

- Stanove u prizemlju ili suterenu kupci uglavnom izbegavaju, kako zbog straha od poplave, tako i zbog bezbednosti uopšte, mada i dalje se nađe interesenata koji se opredeljuju za kupovinu zbog snižene cene. Stanovi u suterenu su uvek imali dosta niže cene od proseka, a cena je gotovo uvek prvi faktor opredeljenja za kupovinu određene nekretnine - objašnjava Filimonović.

Kako kaže, pitanje kupovine stana je više u vezi sa ekonomskim faktorima, a bojazan od poplave je još jedan faktor i ima određen uticaj na kupovinu.

- Cene stanova u prizemlju variraju u zavisnosti da li je visoko prizemlje, da li je voda i do kog nivoa ušla u stan, da li je u pitanju starogradnja i renoviranje, ili novogradnja. Tako da cena može biti 550-600 evra u starogradnji, pa čak i do 900 evra po kvadratu u novogradnji u centralnim delovima opštine – kaže on.

LJUDI ČEŠĆE OSIGURAVAJU IMOVINU

Najpouzdanija zaštita je ipak osiguranje imovine kod osiguravajućih kuća.

- Iz razgovora sa radnicima osiguranja primetan je porast osiguranih slučajeva, kako osnovnih paketa koji pokrivaju poplavu u objektu usled pucanja vodovodne instalacije ili izlivanja kanalizacije, tako i dodatnih, vezanih za štetu uzrokovanu bujičnim vodama. Naravno da je poplava uticala na buđenje svesti u narodu za potrebom i opravdanosti osiguranja – zaključuje Dilimonović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar