Novi Sad:Ne zna se broj nelegalnih objekata

Na osnovu ranijih zakona o legalizaciji u Novom sadu je podneto 44.938 zahteva za legalizaciju, od čega je pravosnažno rešen 7.721 zahtev.

Stručni saradnik u Upravi za urbanizam i stambene poslove Grada Novog Sada Slobodan Deklić kaže da se ne zna tačan broj nelegalno izgrađenih objekata na teritoriji Novog Sada.

To će biti poznato nakon sprovođenja popisa koji je predviđen novim Zakonom o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a taj popis će sprovesti građevinska inspekcija i posebna komisija koju obrazuju jedinice lokalne samouprave.

Deklić je rekao da veruje da je broj nelegalno sagrađenih objekata znatno veći od broja dostavljenih prijava za legalizaciju, dodajući da je siguran da će to pokazati i popis koji treba da usledi.

"Iako ne postoji zvanična evidencija o tome u kojim zonama u gradu je najveći broj nelegalno izgrađenih objekata, ali suštinski uvidom na terenu znamo da su to Veternik, Adice, Futog, Sajlovo", rekao je Deklić.

Po njegovim rečima, novim zakonom je predviđeno da se izvrši popis nelegalnih objekata, a na osnovu tog popisa gradjevinski inspektori će u svakom pojedinačnom slučaju donositi rešenje o rušenju, ali ta rušenja neće biti izvršavana istog momenta, već će ta rešenja biti poslata Upravi za urbanizam na osnovu kojih će se pokretati postupak ozakonjenja.

"Uprava za urbanizam će o ovim slučajevima obaveštavati koja je to dokumentacija koja je neophodna da se dostavi da bi se postupak ozakonjnja mogao pozitivno okončati. Ukoliko se postupak ozakonjenja završi negativno u objektima čije rušenje nije moguće, gradjevinski inspektor će konstatovati tu činjenicu i o tome će obavestiti katastar nepokretnosti, koji će stavljati odredjenu zabeležbu na osnovu koje će biti zabranjeno dalje prometovati tu nepokretnost", pojasnio je Deklić.

On je dodao da će o negativnom procesu ozakonjenja nelegalnog objekta biti obaveštena i Poreska uprava, što znači da će vlasnici tih objekata, pored toga što neće moći da prodaju tu nekretninu, na nju plaćati i dodatni porez.

Gradska uprava za urbanizam u procesu ozakonjenja nelegalno sagradjenih objekata u narednom periodu će, po rečima Deklića, pregledati svaku pojedinačnu prijavu za legalizaciju kako bi utvrdila da je uz tu prijavu dostavljena i sva neophodna dokumentacija na osnovu koje je moguće izvršiti ozakonjenje, ukoliko ta dokumentacija ne bude kompletna od vlasnika će se tražiti da je dopune.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar